Szparagi à la polonaise, czyli szparagi po polsku — podane ze zrumienionym masełkiem i bułką tartą. Najprostszy ze sposobów podania szparagów i dla niektórych najsmaczniejszy. Fasolka szparagowa i kalafior najczęściej podawane są w ten właśnie sposób.
Wystarczy dodać do szparagów młode ziemniaki, jajko sadzone i pyszne wiosenne danie gotowe.
Składniki:
- 500 g szparagów
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, następnie ugotować w osolonej wodzie główkami do góry. Najlepiej, by główki szparagów nie były zanurzone w wodzie. W zależności od grubości szparagów gotować od 8 do 10 minut. Odcedzić
- na patelni rozgrzać masło, wsypać bułkę tartą i krótko smażyć. Gdy bułka z masłem mocno się spieni polać przygotowane szparagi
- można zjeść same lub podawać z ulubionymi dodatkami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂