Ogórek, najpopularniejszy dodatek obiadowy w okresie letnim. To zielone warzywo śmiało można nazwać polską specjalnością narodową. Czy to małosolny, czy mizeria z ogórków…
Sałatka z ogórka i jabłka to smaczny dodatek do drugiego dania. Pewnie odrobinę lżej strawny niż tradycyjna mizeria, bo bez dodatku cebuli, ale już same ogórki są bardzo ciężkostrawne. Znacie to połączenie smaków? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie, a będziecie mile zaskoczeni, jest naprawdę smaczne.
Składniki na 2 porcje:
- 2 średnie ogórki gruntowe lub 1 sałatkowy
- 1 zielone jabłko np. Granny Smith
- 1 szalotka lub szczypiorek zielony
- 2-3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- ogórka obrać, pokroić w cienkie plasterki. Posolić, odstawić na bok, by puścił sok
- szalotkę pokroić w kostkę, dodać do ogórka. Posiekać szczypior
- ocet winny wymieszać z oliwą i miodem
- jabłko obrać (można pozostawić ze skórką), usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, następnie w cienkie plasterki
- do pokrojonych ogórków dodać sos winegret i plasterki jabłka. Wymieszać. Posypać obficie zielonym koperkiem
- podawać schłodzoną w lodówce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂