Sos słodko-kwaśny — orientalny przysmak

Sos słodko-kwaśny identyczny w smaku jak ten od „chińczyka”, a jednak tysiąckrotnie lepszy, bo bez glutaminianu sodu i innych niechcianych dodatków.

Sos jest bardzo prosty do przygotowania, zrobisz go bez trudu w domu sam (-a) z ogólnie dostępnych składników.

Prosty, pyszny, bajecznie egzotyczny — idealny z mięsem kurczaka, sam z ryżem i np. ze smażonym dorszem.

Smakuje naprawdę doskonale. Możesz go zrobić więcej i nadmiary zapakować w słoiczki. Takiego dobrego w markecie na pewno nie kupisz. Odradzam użycie ananasa z puszki, zresztą, po co skoro świeży ananas leży w każdym sklepie.

Składniki  na 2 porcje:

  • 1 marchewka
  • 1 czerwona/pomarańczowa papryka
  • 1/4 ananasa
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz biały, sól
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki miodu/cukru trzcinowego
  • 3 łyżki dobrego ketchupu

Przygotowanie:

  • obraną paprykę i ananasa pokroić w kostkę, a marchew w słupki
  • na rozgrzany tłuszcz wsypać pokrojone warzywa, dodać starty imbir i czosnek. Smażyć około 5-8 minut. Następnie dodać ananasa 
  • wlać wodę wymieszaną z octem ryżowym i miodem, wymieszać i zagotować. Dodać ketchup i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Na koniec zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *