Remoulade to sos rodem z kuchni francuskiej. Baza sosu to olej, ocet winny, żółtko i musztarda (tradycyjne składniki na majonez) plus dodatki: zioła jak pietruszka, koperek lub estragon, kapary, sardele i ogórki konserwowe.

Idealny do panierowanej lub pieczonej ryby, owoców morza, potraw z jaj, zimnych mięs, rostbefu, frytek, hot-dogów, czy po prostu kanapek. Nie tylko podnosi smak potraw, ale jest ich ozdobą. Jeśli do przygotowania sosu użyjesz gotowego majonezu, zrobisz go w kilka chwil.

Dodatkowo sos odchudziłam i połowę majonezu zastąpiłam gęstym jogurtem greckim. Na smaku nic nie stracił, a jest dużo lżejszy i mamy sosik prawie fit!

Bardzo przydatny w okresie grillowym!

Składniki:

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • posiekany koperek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych

Wykonanie:

  • posiekać koperek, kapary i ogórki konserwowe pokroić w drobną kosteczkę
  • wymieszać majonez z jogurtem greckim, dodać posiekane kapary, ogórki i koperek. Doprawić do smaku musztardą, solą i pieprzem
  • przed podaniem schłodzić w lodówce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *