Smażony Ryż z kalafiora z warzywami

Prezentowałam już fałszywy „ryż” z kalafiora w wersji dietetycznej. Dzisiaj wersja z patelni, bardzo aromatyczna, dużo bogatsza smakowo, w jesiennej wersji. To smaczna i prosta potrawa dająca wiele możliwości modyfikacji. U mnie marchewka i seler naciowy aromatyzują kalafiora. Świetny dodatek do mięsa i ryby lub jako samodzielne danie dla wegetarian.

Składniki:

  • 1/2 małego kalafiora
  • 2 selery naciowe
  • 1 marchew
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • kawałek imbiru — opcjonalnie

Wykonanie:

  • kalafiora umyć, podzielić na różyczki. Rozdrobnić w malakserze lub kielichu blendera na kawałki wielkości ziaren ryżu kontrolując obroty, by nie był za drobno posiekany
  • marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Selera naciowego obrać z włókien i drobno pokroić. Obrać i drobno posiekać imbir
  • na rozgrzanym oleju podsmażyć przez kilka minut imbir, startą marchew i seler naciowy. Dodać rozdrobniony kalafior. Przesmażyć razem przez następne kilka minut
  • podałam z łososiem pod jabłkową pierzynką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *