Prezentowałam już fałszywy „ryż” z kalafiora w wersji dietetycznej. Dzisiaj wersja z patelni, bardzo aromatyczna, dużo bogatsza smakowo, w jesiennej wersji. To smaczna i prosta potrawa dająca wiele możliwości modyfikacji. U mnie marchewka i seler naciowy aromatyzują kalafiora. Świetny dodatek do mięsa i ryby lub jako samodzielne danie dla wegetarian.
Składniki:
- 1/2 małego kalafiora
- 2 selery naciowe
- 1 marchew
- 2 łyżki oleju
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- kawałek imbiru — opcjonalnie
Wykonanie:
- kalafiora umyć, podzielić na różyczki. Rozdrobnić w malakserze lub kielichu blendera na kawałki wielkości ziaren ryżu kontrolując obroty, by nie był za drobno posiekany
- marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Selera naciowego obrać z włókien i drobno pokroić. Obrać i drobno posiekać imbir
- na rozgrzanym oleju podsmażyć przez kilka minut imbir, startą marchew i seler naciowy. Dodać rozdrobniony kalafior. Przesmażyć razem przez następne kilka minut
- podałam z łososiem pod jabłkową pierzynką
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂