Czerwona kapusta to nie tylko smaczny dodatek do drugiego dania, bo możesz wyczarować z niej prawdziwe pyszności, jak np. dzisiejsze smarowidło do chleba. Jest super smaczne, a pod zębami chrupią i zmiksowana, soczysta kapusta i orzechy włoskie. Idealnie wpisuje się w tegoroczny trend zdrowego odżywiania i na pewno Ci posmakuje!
Proste i tanie, a jednak niecodzienne, zaskakujące i wyszukane smarowidło. Kapusta czerwona jest bardzo bogata w składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczna (w 100 g zaledwie 40 kcal), szczególnie bogata w antocyjany — najsilniejsze przeciwutleniacze i tiaminę — witaminę B1. Całość do schrupania na surowo, zatem nie ma żadnych strat witamin i składników mineralnych.
Składniki:
- 300 g czerwonej kapusty (ćwiartka)
- 1 jabłko
- 100 g orzechów włoskich
- 1/2 bio cytryny
- 2 łyżki białego serka
- sól, pieprz
- 2 łyżki czerwonego pieprzu
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
- zielenina
- 1/2 papryczki chili — opcjonalnie
Przygotowanie:
- czerwoną kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Przy pomocy malaksera z nożykiem w kształcie litery S zmiksować razem z orzechami
- wymieszać z serkiem sokiem wyciśniętym z cytryny. Doprawić solą i pieprzem
- podawać z pieczywem, czerwonym pieprzem utłuczonym w moździerzu i zieleniną. Na końcu skropić olejem
- przechowywać w lodówce do 3-4 dni
SMACZNEGO!
Źródło: Häppchen 40/2018 von Tegut
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂