Wiosenny sernik, lekki, dietetyczny i pyszny. Wykończony plasterkami kiwi w subtelnym, zielonym, wiosennym kolorze. Dodatek jogurtu w poprzednim serniku zachęcił mnie do dalszych eksperymentów i w dzisiejszym stanowi już prawie 50%. Sernik z dodatkiem jogurtu ma świetną konsystencję jest lekki i mocno odchudzony.
Spód sernika wykonany ze zmielonych płatków owsianych, z dodatkiem orzechów laskowych nie jest bardziej pracochłonny, niż zmielenie gotowych ciasteczek, a o ileż zdrowszy. Cukier tradycyjnie już zastąpił ksylitol, nie tylko najzdrowszy słodki jego zamiennik, ale uboższy o 30% kalorii. Słodka masa serowa i kwaskowate kiwi z chrupiącymi pesteczkami tworzą doskonałą kompozycję smakową.
Zapraszam do przepisu!
Składniki na spód:
- 150 g płatków owsianych
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 50 g masła
- 2 łyżki ksylitolu/cukru
Składniki na masę serową:
- 650 g sera 3x mielonego
- 500 g jogurtu greckiego, po odcieknięciu 400 g
- 3 jaja M
- 200 g ksylitolu/cukru
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 3 kiwi
- 1/2 op. Tortenguss
Wykonanie:
- płatki owsiane zmielić w blenderze kielichowym do żądanej konsystencji. Nie zmieliłam ich na proszek. Wymieszać ze zmielonymi orzechami, cukrem i masłem, tak by konsystencja przypominała „mokry piasek”. Gdyby masa była za sucha dodać ciut więcej masła. Masą wylepić spód i boki tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ucisnąć i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200`C przez 15 minut
- sitko wyłożyć gazą, wyłożyć jogurt i odstawić na 1 godzinę do obcieknięcia. Jeśli masz dość zwięzły ser nie jest to konieczne
- jogurt, ser i cukier wymieszać trzepaczką balonową lub mikserem i dodawać po 1 jajku, mieszając krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać przesianą przez sitko mączkę ziemniaczaną. Masę wylać na podpieczony spód i piec w 170`C 60 minut
- wg wskazań na opakowaniu przygotować Tortenguss. Na przestudzonym serniku ułożyć plasterki obranego kiwi. Zalać Tertengussem. Podawać schłodzony w lodówce, najlepiej przez całą noc
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂