Sałatka z awokado, mango i quinoa to prawdziwa bomba witaminowa. Prosta, wykwintna, pyszna i bardzo prosta do wykonania, pod warunkiem że masz pod ręką ugotowaną kaszkę quinoa. Jeśli musisz specjalnie gotować quinoa, przygotowanie potrwa nieco dłużej, ale warto! Przepyszne mango dominuje smakiem nad nieciekawym awokado.
Sałatka jest dietetyczna, szczególnie polecam łasuchom, którzy wczoraj przeholowali z pączkami! A… przepis rodem z Palestyny!
Składniki:
- 1 mango
- 1 awokado
- 200 g ugotowanej kaszy quinoa (u mnie czarna)
- 10 rzodkiewek
- 1 sałata rzymska
- 3 łyżki oleju (oliwy)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny+1
- worcestershire — opcjonalnie
Wykonanie:
- ugotuj quinoa
- mango obrać, pokroić w kostkę. Awokado przepołowić, miąższ delikatnie wyjąć dużą łyżką, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał i pokroić w kostkę
- rzodkiewki pokroić w plasterki
- sałatę wypłukać i odwirować w suszarce. Odłożyć kilka większych liści, które posłużą za miseczki lub całą porwać na mniejsze kawałki
- wymieszać składniki winegretu na jednolity krem
- wymieszać wszystkie przygotowane składniki. Podawać na listkach sałatki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂