Najprostsza i najsmaczniejsza sałatka na lato, dwuskładnikowa i właściwie sama się robi. Tyle nowych przepisów, tyle nowych smaków i kombinacji, a do tej sałatki wracam każdego lata. Gdy tylko przejedzą się pierwsze „małosolne” ogórki, a pomidory pachną już i smakują latem najlepszy czas na sałatkę. Pasuje właściwie do wszystkiego, a z bagietką może stanowić samodzielne danie. Moja za każdym razem jest inna, a sprawia to dodatek ziół. Pyszna z oregano, z dodatkiem mięty, tymianku lub bazylii.
Składniki na 2 porcje:
- 2 pomidory
- 2 domowe kiszone ogórki małosolne
- 1 średnia cebula biała lub czerwona, lub czosnkowa
- 2 łyżki oliwy cytrynowej
- 1 łyżka octu białego winnego
- 1 b.płaska łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Wykonanie:
- cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w pół krążki Przesypać solą, wymieszać i ugnieść, by cebula zmiękła. Odstawić
- pomidory przekroić na pół, wyciąć piętki pokroić w cienkie półplasterki lub mniejsze kawałki
- ogórka odsączyć z zalewy, osuszyć, przekroić na pół, a następnie w półplasterki
- oliwę połączyć z octem winnym i miodem na gładki krem
- zioła posiekać
- wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Podawać schłodzoną
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂