Sałatka z pomidorów i kiszonego ogórka

Najprostsza i najsmaczniejsza sałatka na lato, dwuskładnikowa i właściwie sama się robi. Tyle nowych przepisów, tyle nowych smaków i kombinacji, a do tej sałatki wracam każdego lata. Gdy tylko przejedzą się pierwsze „małosolne” ogórki, a pomidory pachną już i smakują latem najlepszy  czas na sałatkę. Pasuje właściwie do wszystkiego, a z bagietką może stanowić samodzielne danie. Moja za każdym razem jest inna, a sprawia to dodatek ziół. Pyszna z oregano, z dodatkiem mięty, tymianku lub bazylii.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 pomidory
  • 2 domowe kiszone ogórki małosolne
  • 1 średnia cebula biała lub czerwona, lub czosnkowa
  • 2 łyżki oliwy cytrynowej
  • 1 łyżka octu białego winnego
  • 1 b.płaska łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w pół krążki Przesypać solą, wymieszać i ugnieść, by cebula zmiękła. Odstawić
  • pomidory przekroić na pół, wyciąć piętki pokroić w cienkie półplasterki lub mniejsze kawałki
  • ogórka odsączyć z zalewy, osuszyć, przekroić na pół, a następnie w półplasterki
  • oliwę połączyć z octem winnym i miodem na gładki krem
  • zioła posiekać
  • wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Podawać schłodzoną

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *