Burak czerwony to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Uwielbiam buraki w każdej postaci, barszcz czerwony, czysty, ukraiński jak również botwinkę. Burak jest nie tylko pyszny, ale ze względu na walory zdrowotne powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach.
Właściwości zdrowotne buraczków
- Posiada oprócz witaminy C i B1 wiele makro- i mikroelementów: wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez (działanie przeciwnowotworowe).
- Ponadto sok z surowego buraka oczyszcza krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu.
- Pobudza przemianę materii (duża zawartość błonnika), wspomaga działanie wątroby i nerek.
- Jest pomocny przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień.
- Buraki są silnie zasadotwórcze, dlatego łagodzą objawy zgagi, przywracając równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Dlatego są wskazane jako uzupełnienie mięsnych dań. Jedynie osoby z cukrzycą ostrożnie powinny stosować buraki w kuchni, ze względu na dużą zawartość cukru.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g ugotowanych lub upieczonych buraczków
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 duża łyżka oleju lnianego lub każdy inny
- 1 łyżka octu lub każdy inny
- płaska łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- świeży pieprz z młynka
Wykonanie:
- Buraki ugotować lub upiec w piekarniku. Wystudzić i obrać. Obrać jabłko i cebulę .
- Buraki razem z jabłkiem zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w piórka. Dodać przyprawy, wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂