Sałatka grecka to światowy klasyk, zna ją każdy i wszystkim smakuje. Szczególnie polecana latem, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw. Pasuje praktycznie do każdego dania, chętnie przygotowywana w okresie grillowym.
Moja wersja jest nieco bardziej finezyjna, bo zamiast grubo pokrojonych warzyw ogórka przepuściłam przez spiralizer i przybrał formę chrupiącego spaghetti oraz użyłam małych pomidorków koktajlowych.
Składniki:
- 1 ogórek sałatkowy
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- 1/ kostki fety
- czarne oliwki
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pieprz z młynka
- sól — opcjonalnie
Przygotowanie:
- ogórka obrać, następnie przepuścić przez spiralizer. Długie kawałki można przekroić na kilka mniejszych. Pomidorki pokroić na ćwiartki, oliwki na połówki i ser na kwadraty. Cebulę pokroić w pół krążki
- oliwę wymieszać z octem, pieprzem i oregano i na końcu wymieszać z warzywami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂