Różowy, odchudzający koktajl z selerem naciowym

Wiosenny koktajl z selerem naciowym w roli głównej. Subtelny, różowy kolor zawdzięcza dodatkowi truskawek. Jeśli klasyczny zestaw koktajlowy: seler + jabłko nie zachwyca Cię smakiem (niestety seler naciowy ma charakterystyczny posmak) ten z dodatkiem truskawki na pewno będzie Ci smakował. Truskawka to bogactwo witaminy C i soli mineralnych, a przy tym w 100 g to tylko 30 kcal.

Truskawki zawierają bromelinę — enzym wspomagający spalanie tłuszczów, także koktajl dalej pozostaje w kategorii odchudzających. Oczyszcza, poprawia przemianę materii i jest bardzo smaczny. Im więcej dodasz truskawek, tym słodszy wypijesz trunek.

Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • szklanka truskawek
  • 1 jabłko
  • 1- cm imbiru
  • niecała szklanka wody mineralnej
  • 1 łyżka oleju lnianego

Wykonanie:

  • jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne. Truskawki umyć, odszypułkować, większe rozdrobnić. Seler umyć. Jeśli masz silny blender, nie obieraj selera, szkoda pozbywać się cennego błonnika, tylko go pokrój na mniejsze kawałki
  • na dno kielicha blendera nalej wody, wsyp przygotowane owoce, seler i olej, następnie zmiksuj do pożądanej konsystencji

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *