Wiosenny koktajl z selerem naciowym w roli głównej. Subtelny, różowy kolor zawdzięcza dodatkowi truskawek. Jeśli klasyczny zestaw koktajlowy: seler + jabłko nie zachwyca Cię smakiem (niestety seler naciowy ma charakterystyczny posmak) ten z dodatkiem truskawki na pewno będzie Ci smakował. Truskawka to bogactwo witaminy C i soli mineralnych, a przy tym w 100 g to tylko 30 kcal.
Truskawki zawierają bromelinę — enzym wspomagający spalanie tłuszczów, także koktajl dalej pozostaje w kategorii odchudzających. Oczyszcza, poprawia przemianę materii i jest bardzo smaczny. Im więcej dodasz truskawek, tym słodszy wypijesz trunek.
Składniki:
- 3 łodygi selera naciowego
- szklanka truskawek
- 1 jabłko
- 1- cm imbiru
- niecała szklanka wody mineralnej
- 1 łyżka oleju lnianego
Wykonanie:
- jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne. Truskawki umyć, odszypułkować, większe rozdrobnić. Seler umyć. Jeśli masz silny blender, nie obieraj selera, szkoda pozbywać się cennego błonnika, tylko go pokrój na mniejsze kawałki
- na dno kielicha blendera nalej wody, wsyp przygotowane owoce, seler i olej, następnie zmiksuj do pożądanej konsystencji
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂