Wiosna w ogrodzie rozgościła się na dobre, teraz czas na wiosnę na talerzu.
Przełom marca i kwietnia to czas zbiorów roszponki. Te maleńkie zielone listki są pełne beta-karotenu, witaminy C, soli mineralnych, mają niski IG oraz 21 kcal w 100 g. Poza tym jest niezwykle delikatna i smaczna, dlatego warto zaprosić ją do swojej kuchni.
Ponieważ w ogrodzie króluje teraz forsycja, naturalnym jest, że wylądowała razem z roszponką w wiosennej sałatce. Pewnie nie wiesz, że kwiaty forsycji to ceniony materiał zielarski, zawierają 1% rutyny, co jest wyjątkową sensacją w świecie ziół. Ponadto obniżają poziom glukozy we krwi, wzmacniają diurezę, działają rozkurczowo, uspokajająco i przeciwzapalnie. Stabilizują strukturę włókna kolagenowego.
Są smaczne, kolorowe i warto wykorzystać je w kuchni. Idealne do omletów, naleśników, past, twarogów i sałatek. Teraz w sezonie pijemy herbatkę z kwiatów forsycji. Warto zebrać kwiatki i ususzyć, by starczyły na dłużej
Dzisiejszą sałatkę przygotowałam najprościej, po prostu z lekkim winegretem, dla chrupkości dodałam wiórki marchewki. Możesz dodać podprażone ziarenka słonecznika lub maleńkie pomidorki koktajlowe.
Składniki:
- 125 g roszponki-bio
- 1 marchew
- garść kwiatów forsycji
- 3 łyżki oleju (użyłam oleju z krokosza)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
Przygotowanie:
- roszponkę krótko wypłukać w sporej ilości zimnej wody. Odwirować w wirówce do sałat
- olej wymieszać z octem i miodem do powstania gładkiej emulsji
- marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
- na talerzu układać warstwami liście roszponki i wiórki marchewki, na końcu rozłożyć kwiaty forsycji
- tuż przed podaniem skropić sałatkę winegretem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂