Karczochy to wytworne i niskokaloryczne warzywo, zarazem najseksowniejszy naturalny afrodyzjak. Nie może ich zabraknąć na walentynkowym stole. Przyrządź je ukochanej osobie!
Nie jest łatwo je kupić, ale warto się rozejrzeć za karczochami nie tylko z powodu przypisywanego mu działania i delikatnego smaku.
To bardzo zdrowe warzywko. Zawiera substancje czynne (flawonoidy, kwasy fenolowe, gorycze) działające jako antyutleniacze. Likwidują wolne rodniki, chronią naczynia mięśnia sercowego i mózgu, a także materiał genetyczny DNA w komórkach.
Cynaryna znajdująca się w karczochach osłania wątrobę i obniża poziom cholesterolu. To dobre żródło błonnika, witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza.
Na walentynkową kolację proponuję jedno z najprostszych dań z karczochem, pyszne risotto! Koniecznie z lampką dobrego, białego wina!
Składniki:
- 3/4 szklanki ryżu arborio
- 2,5 szklanki gorącego bulionu warzywnego, w tym 120 ml białego wina
- 1 cebula
- 2 karczochy
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 25 g świeżo startego parmezanu
- sól, pieprz
- 1/2 cytryny
Wykonanie:
- obrać i przygotować karczochy.
- obraną, drobno posiekaną cebulę i przygotowane karczochy pokrojone w 2-3 mm plasterki zeszklić na oliwie. Dołożyć (niepłukany!) ryż i mieszać, aż stanie się przezroczysty, a każde ziarenko będzie dokładnie obtoczone w tłuszczu. Włosi nazywają ten etap impregnacją ryżu
- wlać wino (o temperaturze pokojowej) i mieszając czekać, aż ryż je wchłonie. Dolewać porcjami gorący bulion — koniecznie gorący, w innym razie risotto się nie uda. Ziarenka ryżu rozkleją się na zewnątrz, a w środku pozostaną twarde. Ryż mieszać drewnianą łyżką lub drewnianym widelcem. Wlać resztę bulionu, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić ryż, by doszedł wg instrukcji na opakowaniu (u mnie 20 minut)
- na koniec dodać zimne masło. Masło topiąc się, delikatnie powleka ziarenka ryżu, oddzielając je od siebie, a risotto staje się gładkie i kremowe
- przed podaniem posypać świeżo starym parmezanem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂