Gulasz wieprzowy — pożywny, aromatyczny i bardzo smaczny. Idealne zimowe danie. Mój przygotowałam mniej tradycyjnie, bo na bazie piwa Porter. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak najwięcej czasu zabiera duszenie mięsa. Jeśli użyjesz szybkowaru i ten etap można wydatnie skrócić.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra w proszku
- kminek
- majeranek
- natka pietruszki
- 500 ml piwa Porter
- kilka łyżek mąki krupczatki
- olej lub smalec do smażenia
Wykonanie:
- mięso umyć, obkroić z powięzi i pokroić w dużą 2- cm kostkę. Posolić, oprószyć pieprzem i papryką. Każdą kostkę starannie obtoczyć w mące i układać na mocno rozgrzanej patelni. Obsmażyć do zrumienienia. Mięso obsmażać na bardzo dużej patelni lub uczynić to w II ratach, następnie przełożyć do rondla i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę
- wszystkie resztki i to, co przywarło ze smażenia zeskrobać łopatką, zalać wrzątkiem i przełożyć do rondla z obsmażonym mięsem. Podlać całość piwem, dodać resztę przypraw i dusić około 1- 1,5 godziny do miękkości
- podawać z ulubionymi dodatkami — kluskami, kaszą, ziemniakami lub makaronem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂