Purée z dyni hokkaido — wytrawnie I na słodko

Przygotowanie purée z dyni nie nastręcza wiele trudności. Warto zrobić je w trochę większej ilości, by później wykorzystać do przygotowywania zup, past do chleba, klusek, deserów i ciast. W lodówce można je przechowywać przez dobre kilka dni i sukcesywnie zużywać do zaplanowanych dań. Nie zamrażam i nie wekuję purée z dyni, ponieważ nie mam własnej dyni z ogródka, a świeża jest dostępna w sprzedaży całą zimę.

Najprostszym sposobem przygotowania dyniowego purée jest jej upieczenie w piekarniku. Ma wówczas najbogatszy, intensywny i bardzo wyrazisty smak. Moją absolutną faworytką jest dynia Hokkaido. Z mocno pomarańczową skórką — jadalną, także nie wymaga obierania, o intensywnie zabarwionym pomarańczowym i mączystym miąższu. Mączysty miąższ jest szczególną zaletą, gdy purée ma zostać wykorzystane jako dodatek do ciast i wypieków drożdżowych, czy farszu do pierogów.

Składniki:

  • około 1 kg dyni na 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika
  • sól, olej, rozmaryn — przyprawy do dyni na wytrawnie
  • laska cynamonu, anyż gwiaździsty — przyprawy do dyni na słodko

Wykonanie:

  • dynię dokładnie umyć. Przekroić na ćwiartki. Przy pomocy łyżki wydrążyć miękkie części z pestkami.
  • Pokroić w 2- cm szpalty. Ułożyć ściśle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić olejem i posypać solą. Dołożyć gałązkę rozmarynu do pieczenia lub posypać oskubanymi igiełkami.
  • Piec w 200`C 20-30 minut. Czas pieczenia zależy od ilości dyni na blaszce. Gdy purée użyjesz do słodkich wypieków zamiast rozmarynu i soli ułóż między szpaltami dyni laskę cynamonu i gwiazdkę anyżku.
  • Sprawdź widelcem, czy dynia jest miękka. Najlepiej jeszcze ciepłą zblendować na gładkie purée.
  • Przełożyć do pojemnika z przykrywką lub zafoliować i przechowywać w lodówce. Przetrwa nawet do tygodnia. Zużywać sukcesywnie 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *