Przygotowanie purée z dyni nie nastręcza wiele trudności. Warto zrobić je w trochę większej ilości, by później wykorzystać do przygotowywania zup, past do chleba, klusek, deserów i ciast. W lodówce można je przechowywać przez dobre kilka dni i sukcesywnie zużywać do zaplanowanych dań. Nie zamrażam i nie wekuję purée z dyni, ponieważ nie mam własnej dyni z ogródka, a świeża jest dostępna w sprzedaży całą zimę.
Najprostszym sposobem przygotowania dyniowego purée jest jej upieczenie w piekarniku. Ma wówczas najbogatszy, intensywny i bardzo wyrazisty smak. Moją absolutną faworytką jest dynia Hokkaido. Z mocno pomarańczową skórką — jadalną, także nie wymaga obierania, o intensywnie zabarwionym pomarańczowym i mączystym miąższu. Mączysty miąższ jest szczególną zaletą, gdy purée ma zostać wykorzystane jako dodatek do ciast i wypieków drożdżowych, czy farszu do pierogów.
Składniki:
- około 1 kg dyni na 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika
- sól, olej, rozmaryn — przyprawy do dyni na wytrawnie
- laska cynamonu, anyż gwiaździsty — przyprawy do dyni na słodko
Wykonanie:
- dynię dokładnie umyć. Przekroić na ćwiartki. Przy pomocy łyżki wydrążyć miękkie części z pestkami.
- Pokroić w 2- cm szpalty. Ułożyć ściśle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić olejem i posypać solą. Dołożyć gałązkę rozmarynu do pieczenia lub posypać oskubanymi igiełkami.
- Piec w 200`C 20-30 minut. Czas pieczenia zależy od ilości dyni na blaszce. Gdy purée użyjesz do słodkich wypieków zamiast rozmarynu i soli ułóż między szpaltami dyni laskę cynamonu i gwiazdkę anyżku.
- Sprawdź widelcem, czy dynia jest miękka. Najlepiej jeszcze ciepłą zblendować na gładkie purée.
- Przełożyć do pojemnika z przykrywką lub zafoliować i przechowywać w lodówce. Przetrwa nawet do tygodnia. Zużywać sukcesywnie
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂