Por należy do moich ulubionych zimowych warzyw. Nie tylko smaczny, zdrowy to bez specjalnego nakładu pracy możesz przygotować z niego pyszny i szybki dodatek do drugiego dania. Super do mięs, ryb, jak również do wszystkich kaszowo — kotlecikowych dań wegetariańskich. Tym razem naprawdę light, bo w towarzystwie mleka kokosowego. Jeśli drażni Cię intensywny smak i aromat pora (siarka !) musisz wiedzieć, że po obróbce termicznej bardzo on łagodnieje.
Natomiast w towarzystwie mleka kokosowego por zmienia się w prawdziwy delikates. Prezentowałam już na blogu duszonego pora w śmietanie (link na górze postu), jednak zamiana śmietany na mleko kokosowe całkowicie odmieniła nie tylko smak pora, ale i jego wartości odżywcze. Jest znakomity.
Składniki:
- 2 pory- bez górnych, mocno zielonych części
- 1/3-1/2 szklanki mleka kokosowego
- sól, pieprz
- zielona natka pietruszki
- 1/3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- imbir — opcjonalnie
- 1 łyżka masła ghee
Wykonanie:
- odciąć korzonki, bardzo dokładnie wypłukać ziemię, która zebrała się pomiędzy liśćmi, aż do białej części. Najlepiej przeciąć go wzdłuż na pół, aż do białego miejsca i starannie umyć rozdzielając poszczególne warstwy. Odciąć zbyt dużą ciemnozieloną część i zużyć np. do zupy
- pory pokroić w 2 cm krążki, a imbir w drobną kostkę. Rozgrzać masło na patelni, dołożyć imbir i pokrojonego pora. Przesmażyć kilka minut do momentu, aż por straci objętość
- wlać mleko kokosowe, dodać pastę curry i pogotować kilka chwil. Jak mleko lekko zgęstnieje zdjąć patelnię z ognia. Dodać soli, pieprzu, posiekaną zieloną pietruszkę i podawać.
SMACZNEGO!
UWAGI:
Bez dodatku pasty curry i imbiru jest równie pyszny. Wówczas zamiast zielonej pietruszki dodaj koperek.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂