Dawno byłam ciekawa tego smaku. Mango — najwykwintniejszy owoc tropikalny, ze względu na smak, zapach i kolor z kremowym, gęstym, delikatnym i upajającym zapachem miąższem, w połączeniu z sernikiem. Do tego niepowtarzalny subtelny smak kokosa. Składniki niezwykle wyrafinowane w smaku. I tak właśnie smakuje ten sernik. Sernik bajka!
W głównej mierze to zasługa dodatku kremu kokosowego. Sprawdził się doskonale w serniku z dynią tutaj i serniku z truskawkami. To zdecydowanie trzy najsmaczniejsze serniki, jakie jadłam.
Zamiana śmietany kremówki, która od dawna jest na „cenzurowanym” na aksamitny krem kokosowy to nie tylko najlepszy krok dla naszego zdrowia i naszej sylwetki, ale gwarancja niezwykle aksamitnego, muślinowego wręcz sernika. Spróbujcie zresztą sami.
Sernik upiekłam w foremce o średnicy 24 cm i wysokości 8,5 cm. Sernik jest ogromny. Zapraszam do przepisu.
Składniki na spód sernika:
- 8-10 sucharków pełnoziarnistych
- 6 pełnych łyżek wiórków kokosowych
- czubata łyżka masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera
- 250 ml mleka kokosowego
- 5 jajek
- około 400 ml purée z mango (1,5 owocu mango)
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka cukru + 3 łyżki
- cukier waniliowy
- 4 łyżki mączki ziemniaczanej
- orzeszki pistacjowe do ozdoby gotowego sernika (opcjonalnie)
Polewa z mango na górę sernika:
- 3/4 szklanki purée z mango
- 1 żółtko
Wykonanie:
- Drobno zmiksować sucharki z wiórkami kokosowymi i masłem. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i obręczą wysmarowaną masłem. Ucisnąć dłonią lub łyżką i wstawić do lodówki, by masa stężała.
- Z obranego mango usunąć pestkę, a uzyskany miąższ zblendować na gładką masę. Zblendowałam półtora mango. Purée przetrzeć przez sitko, żeby usunąć włókna z owocu. Dodać sok z jednej cytryny oraz 3 łyżki cukru.
- Ser wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną, następnie dodawać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników — nie dłużej, by zbytnio nie napowietrzać masy serowej.
- Otworzyć mleko kokosowe, nie mieszając uprzednio zawartości puszki i odlać wodę kokosową. Do sernika przełożyć tylko gęsty krem kokosowy. Dodać purée z mango, pozostawiając około 3/4 szklanki do wykończenia sernika. Całość zmiksować i przelać na spód przygotowanej tortownicy.
- Odłożone purée z mango wymieszać z żółtkiem i wylać na masę serową. Trzonkiem łyżeczki zatoczyć fantazyjne kręgi.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec następne 90 minut. Upieczony sernik będzie miał dobrze ścięte brzegi, natomiast środek pozostanie lekko drżący.
- Wyłączyć piekarnik. Początkowo studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie na kratce.
- Podawać schłodzony przez całą noc w lodówce, gdy masa się ustabilizuje. Wówczas jest najlepszy.
Życzę smacznego!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂