Farszem mięsnym lub wegetariańskim chętnie nadziewamy paprykę, cukinię, bakłażany, pomidory już rzadziej. A naprawdę warto, bo każdy farsz w słodko-kwaśnej pomidorowej otoczce  nie tylko świetnie wygląda, ale i smakuje nadzwyczajnie. Właśnie pieczenie pomidorów uwalnia z nich aromatyczną słodycz.

Pomidory wypełniłam mieloną wołowiną wymieszaną z tartą cukinią, resztę cukinii pokroiłam w kostkę i upiekłam z pomidorami. Pomidory podałam z makaronem, który wymieszałam z resztą farszu mięsno pomidorowego. Lekkie danie i bardzo łatwe do przygotowania. Było pysznie, polecam!

Składniki na 4-6 średnich pomidorów:

  • 4 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 1 cukinia – 250 g
  • 250 g mięsa mielonego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • oregano lub mieszanka ziół prowansalskich
  • 100 ml bulionu warzywnego

Wykonanie:

  • z pomidorów ściąć czapeczki z ogonkami. Przy pomocy łyżeczki (najlepiej przy pomocy małej łyżki do lodów) wybrać z pomidorów środki, następnie w wysokim naczyniu zblendować je na purée. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, 150 g cukinii zetrzeć na grubych oczkach tarki, pozostałe 100 g pokroić w kostkę
  • na patelni rozgrzać olej i zrumienić mięso mielone. Posolić, dodać cebulę i startą cukinię, wmieszać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Wlać pomidorowe purée, zagotować. Dodać zioła oraz przyprawy i gotować do odparowania nadmiaru płynu
  • piekarnik nagrzać do 200`C. Pomidory ustawić w naczyniu do zapiekania, napełnić przygotowanym farszem. Obok pomidorów ułożyć cukinię i podlać całość bulionem. Zapiekać 25-30 minut. Podałam z makaronem, ale świetnie smakuje również z bagietką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *