Pierogi ruskie — moje ulubione, dzisiaj „na bogato”. Pierogi ruskie mogą stać się wykwintnym i wyjątkowym daniem za sprawą jednego tylko składnika. Czarna z wyglądu mało ciekawa grudka — trufla — najprostszemu daniu nada walor wyjątkowości. Moje najulubieńsze z pierogów dzisiaj w nowej, jakże wykwintnej odsłonie.
Trufle zakupiłam już jakiś czas temu i nie za bardzo miałam pomysł co z nimi począć, w końcu nie jest to składnik stosowany w codziennej kuchni. Kukbuk podsunął mi pomysł na wykorzystanie truflowego rarytasu.
Omasta do pierogów jest również niecodzienna, boczek z cebulką lub kwaśna śmietana jak lubią, niektórzy zastąpiło masełko szałwiowe. Absolutnie genialne pierogi, bardzo polecam!
Składniki na farsz:
- 400 g półtłustego twarogu
- 800 g ziemniaków
- 1 cebula
- 20 g trufli (ze słoiczka)
- oliwa truflowa
- sól
- pieprz
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczka soli
- 200 ml wrzącej wody
- 2 łyżki oliwy/oleju
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki masła
- listki szałwii
Wykonanie:
- ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. W międzyczasie podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Ziemniaki odcedzić i lekko ostudzić. Dodać twaróg i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszać z podsmażoną cebulką. Trufle zetrzeć na mandolinie na cieniutkie płatki. Wmieszać do farszu. Doprawić solą, pieprzem i oliwą truflową
- mąkę wymieszać z gorącą wodą. Dodać sól, olej i zagniatać hakiem, lub ręcznie przez około 10 minut, po czym odstawić na 30 minut
- ciasto rozwałkować na stolnicy na placek grubości 2 mm. Wykrawać szklanką lub foremką okrągłe placuszki. Na każdy nałożyć nadzienie i sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię
- w rondelku rozpuścić masło, aż nabierze barwy herbacianej, zebrać białe szumowiny. Wrzucić listki szałwii. Z karmelizowanym masłem szałwiowym podawać pierogi
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂