Marynowane grzybki to atrakcyjna przystawka do posiłków, świetny dodatek do sałatek lub dekorowania potraw.
To przepis dla wielbicieli pieczarek i tych, którzy nie zamarynowali leśnych grzybów. Marynata jest bardzo prosta do przygotowania, ale właściwego smaku nabiera dopiero po około 2-3 tygodniach. Marynaty najlepiej przygotować w małych słoiczkach, tak by po otwarciu zużyć je w ciągu kilku dni.
Składniki na marynatę:
- 350 ml wody/1,5 szklanki
- 100 ml octu 10%
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2 łyżeczki gorczycy
- 1 kg małych pieczarek
Wykonanie:
- pieczarki oczyścić, odciąć nóżki (zużyć do innego dania)
- pieczarki wrzucić na osolony wrzątek i obgotować na małym ogniu około 10 minut. Odcedzić, a wody z gotowania nie wylewać. Woda zawiera kwintesencję smaku pieczarek i zamiast nowej wody lepiej zużyć tą z gotowania do przygotowania marynaty. Trzeba wiedzieć, że pieczarki podczas gotowania mocno się skurczą
- odmierzyć potrzebną ilość wody, dodać ocet i przyprawy. Zagotować
- grzyby przełożyć do wyparzonych słoiczków, zalać przygotowaną marynatą. Zamknąć i pasteryzować około 15 minut
Uwagi:
Nie każdy lubi i używa octu spirytusowego 10%. Zdrowszy jest ocet jabłkowy, a ten najczęściej występuje w stężeniu 6%.
UDANYCH PRZETWORÓW!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂