Marynowane grzybki to atrakcyjna przystawka do posiłków, świetny dodatek do sałatek lub dekorowania potraw.
To przepis dla wielbicieli pieczarek i tych, którzy nie zamarynowali leśnych grzybów. Marynata jest bardzo prosta do przygotowania, ale właściwego smaku nabiera dopiero po około 2-3 tygodniach. Marynaty najlepiej przygotować w małych słoiczkach, tak by po otwarciu zużyć je w ciągu kilku dni.

Składniki na marynatę:

  • 350 ml wody/1,5 szklanki
  • 100 ml octu 10%
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 1 kg małych pieczarek

Wykonanie:

  • pieczarki oczyścić, odciąć nóżki (zużyć do innego dania)
  • pieczarki wrzucić na osolony wrzątek i obgotować na małym ogniu około 10 minut. Odcedzić, a wody z gotowania nie wylewać. Woda zawiera kwintesencję smaku pieczarek i zamiast nowej wody lepiej zużyć tą z gotowania do przygotowania marynaty. Trzeba wiedzieć, że pieczarki podczas gotowania mocno się skurczą
  • odmierzyć potrzebną ilość wody, dodać ocet i przyprawy. Zagotować
  • grzyby przełożyć do wyparzonych słoiczków, zalać przygotowaną marynatą. Zamknąć i pasteryzować około 15 minut

Uwagi:
Nie każdy lubi i używa octu spirytusowego 10%. Zdrowszy jest ocet jabłkowy, a ten najczęściej  występuje w stężeniu 6%. 
UDANYCH PRZETWORÓW!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *