Szpinak, groszek zielony, maliny i jagody zawsze leżakują w mojej zamrażarce. Natomiast ser żółty można znaleźć w każdej lodówce. Oto mamy produkty do dzisiejszego obiadu. Wytrawne naleśniki z mąki pszennej pełnoziarnistej ze szpinakiem. Świetnie smakują z sosem pomidorowym, ewentualnie z ketchupem.
Zawarte w szpinaku bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy stawia go na najwyższych pozycjach w rankingach zdrowego i pożądanego w naszej diecie warzywa.
Szpinak warzywny (Spinacia oleacera L.) pochodzi z Persji. W VII wieku król Nepalu wysłał go jako prezent do Chin, a do Europy trafił w średniowieczu XI wieku, kiedy to Maurowie sprowadzili go do Hiszpanii.
Czy warto jeść szpinak?
SZPINAK to najbogatsze źródło witaminy K, K1, K2 (poza rzeżuchą, lebiodką i botwinką), B2, B6, A, C, E i PP, to także źródło wielu pierwiastków: magnezu, manganu, wapnia, potasu, fosforu, cynku i selenu. Jedna filiżanka ugotowanego szpinaku 180 g to 110 % dziennego zapotrzebowania na wit. K. A 100 g tego warzywa to aż 3,3 mg żelaza i 48 mg wit. C. Zawiera także kwas foliowy, omega-3 i szczawiowy. W szpinaku znajdziemy również silne przeciwutleniacze: luteinę w 100 g- 9,5 mg, zeaksantynę w 100 g- 0,4 mg i betakaroten, bardzo pomocne w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej — ADP.
Szpinak dobrze jest łączyć z innymi produktami, które wykazują dużą zawartość wit. C oraz wapnia. Dlaczego?
Ponieważ wit. C wspomaga proces wchłaniania żelaza, natomiast wapń redukuje negatywne działanie kwasu szczawiowego. Pomimo tego, osoby cierpiące na reumatyzm, artrozę, z chorą wątrobą i nerkami, z chorobami przewodu pokarmowego powinny unikać jadania szpinaku.
Kwas szczawiowy po połączeniu z wapniem tworzy nierozpuszczalne w organizmie szczawiany wapnia, a to prowadzi do kamicy szczawianowo-wapniowej lub fosforanowo-wapniowej.
Naukowcy zidentyfikowali w szpinaku ponad 12 flawonoidów, które posiadają właściwości przeciwzapalne. Jest to warzywo wykazujące najsilniejsze właściwości przeciwnowotworowe. Mrożony szpinak nie traci żadnych wartości odżywczych. Lepiej jednak kupować go z upraw ekologicznych, gdyż lubi kumulować pestycydy.
Składniki na 10 naleśników:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka i trochę
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- sól, szczypta cukru
- 1 łyżka masła ghee do smażenia
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, by nie było grudek i odstawić na 0,5-1 godziny. Po tym czasie usmażyć naleśniki smarując mocno rozgrzaną patelnię masłem ghee, najlepiej przy pomocy pędzla.
Farsz do naleśników:
- 400 – 450 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 200 g białego serka (dałam Philadelphię)
- gałka muszkatołowa i sól do smaku
Dodatkowo:
- 100 g startego żółtego sera np. średniodojrzała Gouda
Wykonanie:
- Zamrożony szpinak wrzucić do rondla i nastawić na powolne rozmrażanie. Gdy się rozmrozi podkręcić ogień, podlać w razie konieczności odrobiną wody i ugotować szpinak. Dodać drobniutko posiekany czosnek. Doprawić gałką muszkatołową i solą. Przestudzić i odcisnąć szpinak na sitku z nadmiaru płynu. Dodać twarożek i wymieszać
- Na usmażonych naleśnikach rozłożyć po 1 czubatej łyżce farszu szpinakowego. Zwinięte naleśniki ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i zapiec przez około 25 minut, aż ser się roztopi, a brzegi naleśników staną się chrupiące. Podawać z sosem pomidorowym (jak do pizzy) lub ketchupem.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂