Kartoflanka, zupa ziemniaczana, absolutnie doskonała. Prosta, sycąca, bardzo pożywna i idealna na zimową porę. Nisko kłania się polska tradycja i aż się dziwię, że to tej pory nie znalazła się na blogu. Domowa, tradycyjna, idealna na ekonomiczny obiad. Możesz ją przygotować na wywarze z wędzonki, na koniec dodać jeszcze ulubioną kiełbasę lub pokrojoną wędzonkę z wywaru, a otrzymasz pyszne jednogarnkowe danie.
Ja zapraszam na wersję fit, ugotowaną na bulionie warzywnym, zagęszczoną zblendowanymi ziemniakami zamiast ciężkiej zasmażki. Zupie smaku i uroku dodaje wspaniały boczniak królewski. W zastępstwie możesz użyć pieczarek lub borowika.
Zapraszam na kartoflaną ucztę!
Składniki:
- Około 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- por
- 1/4 selera
- 2 listki laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 1,5-2 l bulionu warzywnego
- gałka muszkatołowa
- 1-2 boczniaki królewskie
- 1-2 łyżki masła ghee
- śmietana
- zielenina
Wykonanie:
- obrać warzywa, pokroić w kostkę. W garnku, w którym gotujesz zupę rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną cebulę. Po kilku minutach dodać wszystkie pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i przesmażyć razem przez kilka minut. Zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować około 20 minut do miękkości
- w międzyczasie pokroić w cienkie plasterki grzybka i obsmażyć na patelni lub zgrillować
- wyłowić część ugotowanych, miękkich ziemniaków z zupy i zblendować. Dodać z powrotem do garnka, wymieszać całość i zagotować. Dodać zahartowaną śmietanę. Rozlać na talerze, rozłożyć zrumienione boczniaki i posypać posiekaną zieloną pietruszką
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂