Nie znudziła Ci się jeszcze dynia? To świetnie, bo mam następną propozycję wykorzystania słonecznego warzywka. Dziś pasztet z dyni. Z założenia powinien być wegetariański, mój jednak nie jest, bo do jego przygotowania wykorzystałam resztki wędzonego boczku zalegającego w lodówce. Zależy jakiej odmiany dyni użyjesz, pasztet może być słodkawy w smaku. Nam to nie przeszkadzało, bo z domowym, chrupiącym pieczywem smakował wyśmienicie. Możesz jednak zniwelować słodycz dodatkiem delikatnej kaszy — jaglanej lub manny, wówczas musisz dodatkowo dać jeszcze 1 jajko.
Składniki:
- 500 g purée z dyni
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych
- tarta bułka — opcjonalnie
- kawałek boczku — opcjonalnie
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 4 cm kawałek imbiru
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- curry 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
- listek laurowy
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- listki szałwii
Wykonanie:
- przygotować purée z dyni (upiec w piekarniku lub ugotować w małej ilości wody). Po upieczeniu i zblendowaniu dynię przetarłam przez sito. Szybciej jest dynię ugotować (około 10-12 minut) w małej ilości wody. Wtedy jednak konsystencja dyni wymaga dodania bułki tartej
- obraną, drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać starty na tarce imbir i przyprawy. Do duszenia dołożyć listek laurowy i kulki ziela angielskiego, na koniec je usunąć
- purée z dyni połączyć z poduszoną cebulą z przyprawami, wbić jajka i zmiksować na gładką masę. Dołożyć zmielone orzechy i wymieszać. Gdyby masa była za rzadka, zagęścić bułką tartą. Na koniec doprawić sola i pieprzem
- masę przełożyć do małej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, wyrównać górę, ułożyć listki szałwii i wierzch posmarować olejem
- piec w 200`C około 45 minut. Gdy pasztet będzie odchodził od boków foremki, jest gotowy. Studzić w foremce. Kroić najlepiej po schłodzeniu przez noc w lodówce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂