Papryka faszerowana mięsem z indyka i kaszą gryczaną w sosie pomidorowym

Papryka faszerowana mięsem z indyka i kaszą gryczaną to nie tylko świetny pomysł na pożywny obiad, ale dobry pomysł na imprezowy poczęstunek. Klasyczny farsz mięsa z ryżem podmieniłam zdrowszym, lekkostrawnym mięsem z indyka, a ryż kaszą gryczaną. Zimowe kolorowe danie nie tylko fantastycznie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Całość zapieczona w aromatycznym sosie pomidorowym. Zapraszam!

Składniki:

  • 500 g czerwonej papryki (3-4 sztuki)
  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej (2 woreczki)
  • 250 g mięsa z udźca indyczego
  • 1 małe jajko
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, oregano

Składniki na sos:

  • puszka krojonych pomidorów – 400 g
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła ghee, oleju
  • 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • oregano, tymianek

Wykonanie:

  • mięso z indyka zmielić razem z cebulką, dodać przyprawy, jajko i wymieszać. Dodać pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej, wymieszać powtórnie
  • przygotować sos pomidorowy. Drobno pokrojoną cebulkę i ząbek czosnku zeszklić na łyżce masła. Wlać pomidory z puszki, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu kilka minut
  • w międzyczasie ściąć górę papryk, wydrążyć środek — oczyścić z białych błonek i usunąć pestki. Wnętrze papryki posolić i oprószyć roztartym w palcach oregano. Wypełnić przygotowanym farszem i przykryć ociętymi „czapeczkami”. Papryki ustawić w naczyniu do zapiekania. W razie potrzeby, by równo stały delikatnie podciąć spód. Na dno naczynia wlać przygotowany sos pomidorowy
  • piec w 200`C 40-45 minut, aż papryka będzie miękka
  • na talerzach rozłożyć kaszę gryczaną, polać sosem pomidorowym i centralnie ułożyć upieczoną paprykę 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *