Papryczka chili, zaraz po soli jest najbardziej popularną przyprawą na świecie. Warto dodawać do potraw małe, ostre papryczki, które poza walorami smakowymi zawierają substancje bardzo korzystnie wpływające na nasze zdrowie.
Papryczka chili — wartości zdrowotne
- dostarczy składników odżywczych: witaminy C, B1, B2, B3, B6, A i E. Znajdziesz również potas, mangan, magnez, żelazo. Swój ostry charakter zawdzięcza kapsaicynie, która ma działanie antybakteryjne, antynowotworowe, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe
- ochroni Twoje serce dzięki kapsaicynie, która ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Pomoże rozpuścić fibryny, które odpowiadają za tworzenie się zakrzepów w naczyniach krwionośnych
- pomoże spalić tłuszcz i zgubić dodatkowe kilogramy. Także w utracie wagi pierwsze skrzypce gra kapsaicyna. Jest termogeniczna, co oznacza, że stymuluje spalanie tłuszczu poprzez przyspieszenie metabolizmu i zwiększenie wydzielania ciepła. Nie należy zapominać o połączeniu diety z aktywnością fizyczną
- pomoże w walce z rakiem, gdyż kapsaicyna może zabić komórki raka trzustki bez szkody dla pozostałych zdrowych komórek
- zapobiegnie bólom głowy, migrenom i pomoże przy bólach zatok. Kapsaicyna hamuje bowiem neuropeptyd, który jest kluczowym nadajnikiem bólu w naszej głowie
- nie dopuści do powstania chorób układu pokarmowego. I znowu cudotwórcza kapsaicyna! Prowadzi do wyleczenia chorób zapalnych jelit i zabicia takich bakterii jak Helicobacter pylori, które prowadzą do powstania wrzodów żołądka. Trzeba jednak zachować umiar, ponieważ nadmiar chili może okazać się szkodliwy
Świeże czy suszone — które chili wybrać?
Smak świeżego chili jest całkowicie odmienny od suszonego. W czasie suszenia zwykle na słońcu karmelizacja cukrów i inne zmiany chemiczne tworzą bardziej złożone smaki. Świeże chili posiada wyraźną pikanterię i słodycz, suszone natomiast niesie pełną, owocowo-rodzynkową słodycz wraz z mniejszym lub większym posmakiem tytoniu i dymu. Suszone chili zachowuje swoje właściwości również po suszeniu i mieleniu. Traci co prawda witaminę C, ale poziom witaminy A zwiększa się 100-krotnie.
Papryczka chili — zastosowanie kulinarne
Pikantny smak papryczki chili wyostrza smak każdej potrawy, do której dodamy nawet niewielką jej ilość. Istnieje wiele odmian ostrych papryczek, ale na większość mówi się po prostu „chili”. Im mniejszych rozmiarów jest papryczka, tym ostrzejsza.
Bardzo chętnie używana do dań mięsnych, sosów, marynat, czatnejów i past. Jest popularnym dodatkiem do wyrobów cukierniczych, bo podkreśla smak słodyczy. Suszona jest składnikiem curry.
Należy pamiętać, że ostrość chili, a także na moment, w którym je poczujemy, wpływa ilość tłuszczu w potrawie. Olej i tłuszcze pokrywają cząsteczki kapsaicyny zmniejszając, albo opóźniając odczuwanie ostrości. Zbyt duży dodatek chili do potrawy może zniwelować dodatek cukru, śmietany lub mleka kokosowego.
Jak złagodzić objawy po zjedzeniu papryczki chili?
Nie popijaj wodą, piwem, ani winem. Zamiast tego spróbuj ugasić płomień przez zjedzenie ryżu, chleba lub tortilli. Te delikatne bogate w skrobię produkty pomogą usunąć pikantne oleje.
Najszybciej ulgę przyniesie łyżeczka cukru. Mleko — zawierające kazeinę, białko, które dosłownie wychwytuje kapsaicynę — również pomoże ugasić ogień.
Raita, danie z jogurtu i ogórka, popularne w kuchni indyjskiej, spełni tę samą funkcję.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂