Pampuchy, parowańce, kluski na parze w każdym regionie Polski znamy je pod inną nazwą, ale wszędzie tak samo genialnie smakują. Wbrew pozorom niewiele z nimi pracy, a efekt wow gdy wjadą na stół murowany. Zrób je z mojego przepisu, a będziesz je powtarzać nie jeden raz.
Składniki na 8 sztuk:
- 250 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
- 125 ml mleka
- 20 g drożdży
- 30 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru/miodu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego – opcjonalnie
- 200 ml śmietanki 18%
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- mleko podgrzać w rondelku z pokrojonym na kawałeczki masłem. Dwie łyżki mleka ubrać i rozetrzeć z drożdżami do upłynnienia. Mąkę, mleko z masłem, drożdże, sól, cukier i jajko umieścić w misie robota i przy pomocy haka zagnieść gładkie, nielepiące się do brzegów misy ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
- jagody przebrać, umyć, następnie wymieszać z cukrem i budyniem (budyń można pominąć)
- wyrośnięte ciasto odgazować (powtórnie zagnieść) i podzielić na 8 równej wielkości kawałków. Każdy kawałek ciasta uformować w dłoniach na placuszek, na środek nałożyć po 2 łyżeczki jagód, zlepić jak pieroga, uformować kulkę i odłożyć na deskę posypaną mąką, by się nie przykleiły. Po uformowaniu wszystkich klusek przykryć je ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia
- na niskim szerokim rondlu ufiksować gazę, nalać wody i zagotować ją
- wyrośnięte pampuchy układać na gazie, garnek przykryć pokrywką i parować około 10 minut
- śmietankę rozmieszać z 1 łyżką miodu
- pampuchy podawać polane słodką śmietanką
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂