Pampuchy nadziewane jagodami — prosty przepis

Pampuchy, parowańce, kluski na parze w każdym regionie Polski znamy je pod inną nazwą, ale wszędzie tak samo genialnie smakują. Wbrew pozorom niewiele z nimi pracy, a efekt wow gdy wjadą na stół murowany. Zrób je z mojego przepisu, a będziesz je powtarzać nie jeden raz.

Składniki na 8 sztuk:

  • 250 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 125 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru/miodu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 szklanka jagód
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego – opcjonalnie
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  • mleko podgrzać w rondelku z pokrojonym na kawałeczki masłem. Dwie łyżki mleka ubrać i rozetrzeć z drożdżami do upłynnienia. Mąkę, mleko z masłem, drożdże, sól, cukier i jajko umieścić w misie robota i przy pomocy haka zagnieść gładkie, nielepiące się do brzegów misy ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
  • jagody przebrać, umyć, następnie wymieszać z cukrem i budyniem (budyń można pominąć)
  • wyrośnięte ciasto odgazować (powtórnie zagnieść) i podzielić na 8 równej wielkości kawałków. Każdy kawałek ciasta uformować w dłoniach na placuszek, na środek nałożyć po 2 łyżeczki jagód, zlepić jak pieroga, uformować kulkę i odłożyć na deskę posypaną mąką, by się nie przykleiły. Po uformowaniu wszystkich klusek przykryć je ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia
  • na niskim szerokim rondlu ufiksować gazę, nalać wody i zagotować ją
  • wyrośnięte pampuchy układać na gazie, garnek przykryć pokrywką i parować około 10 minut
  • śmietankę rozmieszać z 1 łyżką miodu
  • pampuchy podawać polane słodką śmietanką

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *