Olej z czosnkiem niedźwiedzim to idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają tworzyć ulubione kompozycje smakowe. Tłuszcz łatwo wchłania smak i aromat przypraw i zół. Tak przygotowany olej nie tylko wzbogaci smakiem przygotowywane potrawy i sałatki, ale i w ważne składniki zdrowotne i odżywcze, a zielone listki czosnku mają ich niesamowite bogactwo. Czynne związki bardzo łatwo przenikają do oleju i warto to wykorzystać.
Smakowe oleje stoją na półkach sklepowych, ale odstraszają ceną. Bez trudu przygotujesz je samodzielnie w domowym zaciszu. Każdy olej o neutralnym nienarzucającym się smaku i zapachu się nada, np. rzepakowy, oliwa z oliwek lub słonecznikowy. Ja wykorzystałam olej z pestek winogron. To dobry sposób na zagospodarowanie niewielkiej, zdobycznej ilości czosnku niedźwiedziego.
Z niewielkiej ilości czosnku możesz przygotować również bardzo aromatyczną sól i wiele innych smakowitych dań. Olej z czosnkiem niedźwiedzim możesz przygotować na 2 sposoby. Pierwszy — ekspresowy z pociętych listków i drugi — z całych listków. Całe listki wymagają jednak maceracji przez około 4 tygodnie.
Składniki na 250 ml oleju:
- 250 ml ulubionego oleju
- 6-8 listków czosnku niedźwiedziego
Wykonanie:
- listki czosnku niedźwiedziego dokładnie wypłukać i bardzo dokładnie osuszyć. Wilgotne mogą spowodować pleśnienie mikstury. Pokroić w cieniutkie paseczki, następnie umieścić w butelce i zalać olejem. Odstawić na całą noc do naciągnięcia
- następnego dnia przecedzić olej, a listki odrzucić. Dłuższe przetrzymywanie może spowodować zmętnienie roztworu. Przechowywać w lodówce
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂