Naleśniki pełnoziarniste z „Ruskim” nadzieniem ziemniaczano-serowym

Lubicie „ruskie” nadzienie pierogowe, a nie macie cierpliwości lepić pierogów? Jest alternatywa, pyszne nadzienie pierogowe w naleśnikach.

Do naleśników możesz spokojnie użyć 100 % razowej mąki drobno mielonej. Nie dość, ze danie zyska na smaku, to i dodatkowo na wartości. Mąka ciemniejsza, najlepiej razowa zawiera więcej prozdrowotnych składników, takich jak błonnik, czy sole mineralne.

Dodatkowo część mąki możesz zastąpić otrębami. Wtedy ciasto nabierze już innego charakteru, będzie wyraźnie „razowe” w smaku, a drobinki wyczuwalne podczas jedzenia. Moje są tym razem bez dodatku otrąb.

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub pszennej
  • 1 szklanka mleka i trochę (około 300 ml)
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • łyżka oleju

Nie ma potrzeby używania miksera. Do mąki wbić jajka, powoli dolewać mleko z wodą (lub samego mleka, jak kto woli) i mieszać rózgą, by nie utworzyły się grudki. Z tej porcji upieczesz 12 średnich naleśników. Ciasto odstawić na 1 godzinę, żeby odpoczęło. W tym czasie też mąka mocno napęcznieje, a ciasto zgęstnieje. Przed pieczeniem należy skorygować gęstość ciasta.

Składniki na farsz:

  • około 60 dkg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • około 25 dkg twarogu
  • jedna cebula, drobniutko pokrojona i przyrumieniona na maśle klarowanym
  • sól, pieprz do smaku
  • majeranek jeśli lubisz

WYKONANIE:

  • Do lekko przestudzonych ziemniaków dodać twaróg, cebulkę i przyprawy. Połączyć, wyrabiając na gładką masę, najlepiej to zrobić po prostu ręką.
  • Rozgrzaną patelnię przy pomocy pędzla smarować masłem klarowanym i smażyć kolejno naleśniki, do wyczerpania ciasta.
  • Smarować przygotowanym farszem. Składać w koperty. Układać po 4-ry na patelni i przysmażyć na chrupiąco. Do tego zimny kefir, pycha!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *