Lody czekoladowe powinny być kremowe, gęste i budyniowe, czytam w Jadłonomii i właśnie lody z przepisu Marty były inspiracją do powstania moich dzisiejszych.
Całkowicie się zgadzam, a że najlepszy czekoladowy budyń, jaki jadłam, powstał przy udziale awokado, podmieniłam batata z przepisu Marty na awokado właśnie.
Lody są cudownie kremowe, wręcz aksamitne, bardzo czekoladowe i super łatwe do przygotowania.
Można je zrobić bez maszynki do lodów, ale ja do przygotowania wykorzystałam jednak maszynkę. Skład bardzo prosty, a lody pełne wartości odżywczych. Zapraszam na lody — samo zdrowie i bardzo polecam!
Składniki:
- 1 duże dojrzałe awokado
- 1 puszka mleka kokosowego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1/3 łyżeczka soli
- wanilia, płatki chili wg uznania
Wykonanie:
- mleko wlać do garnuszka, dodać połamaną na kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia, do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Odstawić do ostudzenia
- awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę i łyżeczką wybrać miąższ. Dodać do ostudzonego mleka kokosowego i zmiksować blenderem na gładko. Dodać sól
- masę budyniową przełożyć do maszynki do lodów i postępować wg instrukcji obsługi
SMACZNEGO!
P.S. Lody zrobiły prawdziwą furorę, a robiłam je już kilkakrotnie. Dopiero teraz udało się pstryknąć telefonem jedną jedyną fotkę i spieszę podzielić się przepisem
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂