Naleśniki z dodatkiem purée z dyni to świetny sposób na urozmaicenie tego popularnego dania, a przy okazji zyskają dodatkowe walory odżywcze.
Nie sprawiają żadnych kłopotów przy smażeniu, są giętkie i elastyczne. Jedynie może nieco grubsze niż tradycyjne, bez dodatku dyni.
Dynia nie wpływa również na smak naleśników, zatem komponują się jednakowo dobrze ze słodkim jak i wytrawnym nadzieniem.
Jeśli jesteś zagorzałym zwolennikiem naleśników z serem, koniecznie spróbuj tych, z karmelizowanymi jabłkami. Smakują rewelacyjnie!
Prosty, szybki i tani obiad! Naleśniki piekłam na patelni o średnicy 24 cm.
Składniki na 8 naleśników:
- 150 g mąki orkiszowej (wymieszana pół na pół orkiszowa jasna z pełnoziarnistą)
- 150 ml mleka
- 100 ml purée z dyni
- 50 ml gazowanej wody mineralnej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu/cukru
- 1 łyżka oleju
- 2 jajka
- masło ghee/ olej do smażenia
Składniki na nałożenie:
- 2-3 jabłka
- 1 łyżka miodu/cukru
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łodyżki tymianku — opcjonalnie
Wykonanie:
- purée z dyni przygotować i przetrzeć dodatkowo przez sito
- do miski odważyć mąkę, dodać sól, mód, dyniowe purée, wbić jajka i zmiksować. Cały czas miksując dodawać porcjami mleko i dolewać wodę. Odstawić ciasto przynajmniej na kwadrans. Przed smażeniem skorygować ilość płynów. Jeśli ciasto nie rozlewa się swobodnie na patelni dodać odrobinę więcej wody
- jabłka obrać, przekroić na połówki, następnie na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek ponownie przekroić na 2 lub 3 części i ułożyć na patelni z rozgrzanym masłem, miodem, cynamonem i listkami oskubanymi z tymianku. Poruszając patelnią smażyć jabłka, aż zmiękną, około 5-10 minut
- patelnię naleśnikową posmarować pędzlem umoczonym w maśle lub oleju i na mocno rozgrzaną wylać pierwszą porcję ciasta. Manewrując patelnią lub przy pomocy patyczka rozprowadzić równomiernie ciasto na całej patelni. Piec do wykończenia składników
- dowolnie złożone naleśniki podawać z przygotowanymi jabłkami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂