Naleśniki biszkoptowe z serem i sosem czekoladowym

Naleśniki, słodkie pyszności. Tradycyjne, najpopularniejsze nadziewane są białym serem z rodzynkami. Te zwyczajne naleśniki mogą być prawdziwą ucztą smaków. Jeśli przygotowując ciasto naleśnikowe, zamiast użyć całych jaj, dodasz najpierw żółtka, a potem wymieszasz z ubitą na sztywno pianą z białek, otrzymasz najlepsze ciasto na naleśniki biszkoptowe.

Naleśniki są mięciutkie, delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach. Wypełnione białym serem i podane z polewą czekoladową i jeżynami posmakują każdemu.

Składniki na 6 sztuk:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka L
  • 2-3 łyżki wody gazowanej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Dodatkowo:

  • 500 g białego sera
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 2 łyżki śmietany kremówki+ 2 łyżki
  • czekolada gorzka

Wykonanie:

  • utrzeć żółtka z cukrem, solą i masłem na pianę. Ubijając mikserem lub trzepaczką stopniowo do utartych żółtek dodawać mleko i wodę, a następnie 3/4 szklanki przesianej mąki. Przykryć, zostawić na kilkanaście minut
  • ubić na sztywno pianę z białek i razem z pozostałą mąką dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać i smażyć naleśniki
  • rodzynki zalać gorącą wodą na kilka minut. Odsączyć na papierowym ręczniku 
  • serek wymieszać ze śmietaną i cukrem. Dodać rodzynki, wymieszać
  • w małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać połamane kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia
  • usmażone naleśniki posmarować przygotowanym farszem, złożyć na 4 części. Podpiec na patelni. Podawać polane sosem czekoladowym i udekorowane jeżynami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *