Naleśniki, słodkie pyszności. Tradycyjne, najpopularniejsze nadziewane są białym serem z rodzynkami. Te zwyczajne naleśniki mogą być prawdziwą ucztą smaków. Jeśli przygotowując ciasto naleśnikowe, zamiast użyć całych jaj, dodasz najpierw żółtka, a potem wymieszasz z ubitą na sztywno pianą z białek, otrzymasz najlepsze ciasto na naleśniki biszkoptowe.
Naleśniki są mięciutkie, delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach. Wypełnione białym serem i podane z polewą czekoladową i jeżynami posmakują każdemu.
Składniki na 6 sztuk:
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka L
- 2-3 łyżki wody gazowanej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 szczypty soli
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo:
- 500 g białego sera
- garść rodzynek
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru
- 2 łyżki śmietany kremówki+ 2 łyżki
- czekolada gorzka
Wykonanie:
- utrzeć żółtka z cukrem, solą i masłem na pianę. Ubijając mikserem lub trzepaczką stopniowo do utartych żółtek dodawać mleko i wodę, a następnie 3/4 szklanki przesianej mąki. Przykryć, zostawić na kilkanaście minut
- ubić na sztywno pianę z białek i razem z pozostałą mąką dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać i smażyć naleśniki
- rodzynki zalać gorącą wodą na kilka minut. Odsączyć na papierowym ręczniku
- serek wymieszać ze śmietaną i cukrem. Dodać rodzynki, wymieszać
- w małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać połamane kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia
- usmażone naleśniki posmarować przygotowanym farszem, złożyć na 4 części. Podpiec na patelni. Podawać polane sosem czekoladowym i udekorowane jeżynami
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂