To najlepsza zupa pomidorowa, ale dla wielbicieli zup przygotowanych na wywarach mięsnych. Pomidorową lubią wszyscy, z apetytem wcinają dzieci i ze smakiem zajadają dorośli. Do przygotowania zupy wykorzystałam wywar z gotowania golonki. To wywar wyjątkowo treściwy i esencjonalny, dzięki temu pomidorowa ma tak wyjątkowy, głęboki smak.
Jest gęsta, słodko-kwaskowata i bardzo, bardzo pomidorowa, po prostu pyszna. Jeśli nie znacie tego smaku, a jesteście w posiadaniu wywaru z gotowania golonki, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Składniki:
- 1 puszka pomidorów – 400 g
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- 1 litr wywaru z gotowania golonki
- 1 łyżka masła ghee
- 2 łyżki śmietany
- świeże listki oregano lub bazylii
Wykonanie:
- wywar z gotowania golonki schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce i zebrać gruby kożuch tłuszczu
- obrać cebulę i czosnek. Pokroić w kostkę.
- rozgrzać w garnku, w którym będziemy przygotowywać zupę masło i zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Wlać pomidory z puszki i wywar z gotowania golonki. Gotować około 15-20 minut. Jeśli zupa jest za kwaśna, wlej więcej wywaru z golonki. Wszystko zależy od jakości i smaku pomidorów z puszki. Należy pamiętać, że pomidory z puszki są bardziej aromatyczne i bardziej „pomidorowe” niż domowe przeciery.
- całość zblendować (choć nie jest to konieczne)
- w międzyczasie w oddzielnym garnku ugotować makaron lub ryż
- zupę rozlać do kokilek. Podawać z ugotowanym makaronem, kleksem śmietany i posiekanymi ziołami
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂