Nagietek (Calendula officinalis) kwitnie cały sezon i jest bardzo łatwy w uprawie. Raz posiany, będzie wysiewał się samoczynnie co rok.
Kwiaty nagietka nie tylko zachwycają swoim wyglądem, ale mają bardzo praktyczne zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Posiadają ponadto wspaniałe właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Dlatego właśnie warto znaleźć dla nich miejsce w ogrodzie.
Nagietek — ziele i kwiaty zawierają m.in. barwniki flawonoidowe i karotenoidowe, ślady olejku lotnego, sole mineralne (miedź, magnez, tlenek wapnia, potas, sód, żelazo mangan, cynk), saponiny, związki żywiczne, śluz, związki goryczkowe i inne czynne substancje.
Właściwości lecznicze nagietka
- usprawnia trawienie, zwłaszcza pokarmów bogatych w tłuszcze. Łagodzi niestrawność i zgagę, stymuluje pracę wątroby i woreczka żółciowego
- to świetny ziołowy lek na zapalenie jelita grubego, skurcze żołądka, biegunki. Ochrania błonę śluzową żołądka ograniczając działania Helicobacter pyroli
- stosowany jest na różne inne dolegliwości, np. zapalenie przełyku, bóle głowy, gorączkę, depresję, kandydozę, drożdżaki
- działa ściągająco, antyseptycznie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, uzdrawia uporczywe rany. Nagietek szybko goi rany poprzez zwiększenie przepływu krwi do zranionej okolicy
- reguluje miesiączki, łagodzi miesiączkowe bóle
- posiada właściwości antywirusowe, pomaga w zwalczaniu opryszczki
- jest bardzo cenny w zwalczaniu raka. Potrafi zahamować wzrost komórek nowotworowych o 70-100 %
- nagietek jest skuteczny w zapobieganiu ostrego zapalenia skóry u pacjentów po leczeniu chemio- i radioterapią
- ma silne właściwości antybakteryjne, które działają szczególnie przeciwko patogenom streptococcus i staphylococcus. Pomaga w leczeniu infekcji ucha u małych dzieci (wykorzystanie ekstraktu)
- stosowany jest na poparzenia słoneczne (nagietkowe maści i olejki). Poniżej tekstu przepis na domowy olejek nagietkowy
- kremy zawierające kwiat nagietka chronią skórę i pomagają redukować zmarszczki poprzez stymulację kolagenu
- pomocny jest w leczeniu półpaśca i brodawczaków o podłożu wirusowym
- stosowany przy płukaniu jamy ustnej, łagodzi bóle gardła i zwalcza pleśniawki
- stymuluje układ immunologiczny i zwiększa ogólną odporność, dzięki obecności saponin podobnych do żeń-szenia
Zastosowanie nagietka w kuchni
W starożytnej Grecji, Indiach, Egipcie i Arabii był powszechnie stosowany, w zastępstwie bardzo drogiego szafranu. Ze względu na bogactwo karotenoidów barwi pokarmy, podobnie jak szafran na pomarańczowy kolor.
Nadaje się do przyprawiania zup i sosów, ryb, pasztetów, dekoracji talerza, a także do wzbogacania smaków:
- miękkich serów
- jogurtu
- masła
- omletów
- niektórych ciast i deserów.
Świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak. Można je dodać do oliwy i macerować w słońcu, by później używać do skrapiania sałatek. Ocet aromatyzujemy w podobny sposób.
Dodane do gotowania ryżu pięknie go zabarwią (nawet suszone), stąd nagietek bywa nazywany różą szafranową.
Kto uprawia nagietek w ogrodzie, może wiele nagietkowych specyfików przygotować samodzielnie.
Suszenie kwiatów nagietka
Kwiaty zbieramy w miarę zakwitania (ponoć najwięcej wartości leczniczych mają kwiaty zebrane przed pełnią księżyca). Zbieramy cały kwiat z kielichem bez oskubywania płatków, ponieważ cały kwiat ma działanie lecznicze. Suszymy je w warunkach naturalnych lub w suszarni w temperaturze 35-45 stopni, by płatki kwiatów nie straciły barwy.
Susz nagietkowy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Zastosowanie: do przygotowywania odwarów, naparów i herbatek
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂