Smażenie warzyw w woku to doskonały sposób na zachowanie jak największych ilości witamin i innych składników odżywczych. Szybkie smażenie w małej ilości oleju powoduje minimalne straty składników odżywczych, zachowuje znakomity smak, a warzywa są chrupkie i kolorowe.
Dziś przygotowałam groszek cukrowy w strączkach, zielone szparagi i młodą marchewkę. Pyszne, sycące wegańskie danie, do podania z ryżem, albo makaronem lub po prostu jako dodatek do każdego dania z mięsem, lub rybą.
Składniki:
- 200 g groszku cukrowego
- 5-6 młodych marchewek
- pęczek zielonych szparagów
- olej arachidowy lub sojowy
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- ziarna sezamu
Wykonanie:
- obciąć końcówki zielonego groszku z jednej strony, z ogonkiem. Marchewki obrać lub oskrobać. Szparagi odłamać, odrzucić zdrewniałe końcówki. Obrać kawałek imbiru i czosnek, posiekać. Marchewkę przekroić na ćwiartki lub ósemki, następnie przepołowić, szparagi pociąć na kilkucentymetrowe kawałki
- na patelni rozgrzać olej, podsmażyć imbir z czosnkiem. Podsmażanie zacząć od najtwardszego warzywa — marchewki. Po kilku minutach dodać zielony groszek, na końcu szparagi. Cały czas zawartość patelni mieszać łopatką lub podrzucać patelnią
- dodać sos sojowy i podsmażać jeszcze kilka minut, aż warzywa zmiękną. Powinny jednak pozostać chrupkie. Podawać posypane sezamem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂