Zupa z marchewki — rozgrzewająca, sycąca i smaczna, w dodatku lekka i bardzo zdrowa, bo ugotowana na bulionie warzywnym. Kolor zupy poprawi samopoczucie i doda Ci energii. Połączenie słodkiej marchewki z aromatycznym fenkułem to gwarancja pierwszorzędnego smaku. To, co sprawia, że zupa jest naprawdę wyjątkowa to biała czapa spienionego mleka. Tak podana może spokojnie być przystawką do każdego odświętnego posiłku.
Składniki:
- 4-5 marchewek
- 1 mała bulwa kopru włoskiego
- 1 średni ziemniak
- 1 ząbek czosnku lub kawałek imbiru
- 2 łyżki masła ghee
- sól, pieprz z młynka
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- 600-700 ml bulionu warzywnego
- 200-300 ml mleka 3,5%
Wykonanie:
- marchew obrać, pokroić w talarki. Koper włoski przekroić na pół, wyciąć głąb i pokroić w piórka. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę, czosnek w talarki
- w rondlu rozgrzać masło ghee i mieszając podsmażyć warzywa, aż zaczną pachnieć. Wlać bulion i gotować do miękkości 15-20 minut. Ugotowane zmiksować na gładki krem. Dosolić, dodać pieprz i sok z cytryny
- rozlać zupę i bezpośrednio przed podaniem nałożyć spienione mleko
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Uwagi:
- Piana z mleka 3,5% czyni zupę lekką, ale niestety ma krótki żywot. Jeśli chcesz uzyskać spektakularny efekt wielkiej białej czapy, podniesie to niestety w znaczący sposób kaloryczność kremu, to należałoby wymieszać mleko ze śmietanką kremówką.
- Smak zupy podniesie również pianka sporządzona z mleczka kokosowego. Można wykorzystać także gotowe mleczko smakowe, jeśli nie przerazi Cię skład podany na opakowaniu: migdałowe lub orzechowe.
- Mleczko o aromacie orzechów laskowych możesz przygotować w prosty sposób samodzielnie. Garść orzechów laskowych posiekaj, podpraż na patelni bez tłuszczu. Mleko ze śmietanką, szczyptą soli i orzechy zagotuj i odstaw by naciągnęło. Przed spienieniem przecedź przez gęste sitko.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂