Jak zdrowy jest szpinak, nie trzeba nikogo przekonywać. Powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach szczególnie teraz, gdy świeżego mamy w bród. Przygotowanie szpinaku jest naprawdę proste, a jedyną pracochłonną czynnością przy jego przygotowaniu jest jego sortowanie i mycie, a ponieważ bardzo kurczy się pod wpływem obróbki, musimy przebrać cały stos. Dlatego lubię odmiany szpinaku z liśćmi — gigantami. Przygotowanie tej zdrowej jarzynki polega na odrzuceniu pożółkłych liści i oberwaniu zgrubiałych ogonków.
Dla tych, którym szpinak wydaje się nudny małe urozmaicenie — dodatek groszku i sezamu.
Składniki na 1 porcję:
- szpinak po 250-300 g na osobę
- 2 garstki zielonego groszku — mrożonego lub świeżego
- 1 łyżka sezamu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła ghee
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Wykonanie:
- W szerokim, płaskim rondlu lub dużej patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć czosnek
- Wrzucić wypłukany i przebrany szpinak, przykryć rondel pokrywką i krótko go poddusić 2-3 minuty, aż zmięknie. Jeśli używamy groszku mrożonego, musimy go wcześniej króciutko obgotować.
- Doprawić szpinak sosem sojowym i olejem sezamowym, dodać zielony groszek. Posypać sezamem i natychmiast podawać
- Podałam z młodym ziemniaczkami ugotowanymi na parze i kotletem mielonym.
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂