Sernik to proste do upieczenia ciasto. Zaręczam, że nie ma potrzeby ubijania piany z białek, mozolnego ucierania masła z 10 żółtkami, by sernik zachwycił biesiadników. Mieszasz, wylewasz masę do foremki, a resztę zrobi piekarnik. To wszystko, minimum składników, a efekt powalający!
Dzisiejszy jest wyjątkowo ekspresowy, bo spód przygotowałam z gotowych ciasteczek. Masa serowa jest delikatna i bardzo kremowa, a to za sprawą dodatku jogurtu greckiego. Sernik wykończony lśniącą, malinową glazurą pięknie prezentuje się, a smakuje jeszcze lepiej.
Składniki na spód:
- 200 g ulubionych ciasteczek czekoladowych
- 60 g masła
- Składniki na masę serową:
- 500 g sera z wiaderka
- 200 g jogurtu greckiego
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 budyń waniliowy
- 3 jajka M
- 3/4 szklanki ksylitolu/erytrolu
Składniki na glazurę malinową:
- 200 g mrożonych malin
- 2 listki żelatyny
- 1 łyżka ksylitolu/erytrolu
- świeże maliny do przybrania
Przygotowanie:
- ciasteczka rozdrobnić w malakserze lub umieścić je w woreczku strunowym i potłuc wałkiem. Wymieszać z masłem i wyłożyć na dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki
- ser wymieszać z ksylitolem, jogurtem greckim i kremówką. Przez sitko przesiać do masy serowej budyń. Na koniec wbijać po jednym jajku i mieszać mikserem tylko do połączenia składników, nie dłużej
- masę serową wylać na przygotowany ciasteczkowy spód. Piec 15 minut w 170*C, następnie 75 minut w 150*C. Upieczony sernik pozostawić na 30 minut do stygnięcia w uchylonym piekarniku, potem studzić na kratce
- mrożone maliny zasypać ksylitolem i postawić na ogniu, by się rozmroziły. Pogotować kilka minut, następnie przetrzeć przez sitko. Do gorącej pulpy malinowej dodać 2 listki żelatyny namoczone wcześniej w zimnej wodzie
- na przestudzony sernik wyłożyć galaretkę malinową. Sernik na noc najlepiej wstawić do lodówki
- podawać schłodzony, przybrany świeżymi malinami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂