Chleb jęczmienny z serem pleśniowym i kminkiem

Od dawna „chodził” za mną chlebek z serem. Także z radością przystałam na pomysł wrześniowej Piekarni — pieczenie jęczmiennego chleba z serem pleśniowym i kminkiem. Chlebek wybrała Magda z bloga Konwalie w kuchni, a chleb pochodzi z bloga Wisły — Zapach chleba.

Pomimo mojego entuzjazmu do pieczenia od początku szło jak po grudzie. Ponieważ nie miałam na stanie mąki jęczmiennej, ale kaszę jęczmienną i owszem, przystąpiłam do mielenia. Ciężko szło, ale ani tak do końca jej nie zmieliłam, bo pozostały maleńkie grudki. Potem zamiast mąki orkiszowej jasnej w całości wsypałam przez pomyłkę mąkę pełnoziarnistą. Ponieważ ciasto było nieco gęstsze niż naleśnikowe, dosypałam 3 kopiaste łyżki mąki. Chlebek nie chciał rosnąć pomimo dodatku drożdży. Cud, że w ogóle urósł, był jadalny i się nie rozleciał.

Takiego razowca – 100% jeszcze nie piekłam. W piekarniku zaś ser pachniał, skwierczał i wypływał na kamień. Chleb zjedliśmy, ale upieczony z jasnej mąki na pewno były dużo smaczniejszy. Dodatek sera jest super pomysłem, jednak pleśniowy jak dla mnie jest zbyt aromatyczny, choć M. był zachwycony. Następnym razem poprzestanę na serze o łagodnym smaku.

Składniki:
Zaczyn:

  • 50 g zakwasu żytniego
  • 100 g mąki chlebowej
  • 120 g wody
  • Wymieszać i pozostawić na 12-14 godzin

Bibosz:

  • 100 g mąki jęczmiennej
  • 150 g wody
  • Wymieszać i pozostawić na 12-14 godzin

Ciasto:

  • cały zaczyn
  • cały bibosz
  • 650 g mąki chlebowej
  • 230-250 g wody
  • 1 łyżka słodu jęczmiennego
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g sera pleśniowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/4 łyżeczki drożdży

Wykonanie:

  • ze wszystkich składników oprócz sera wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia 45 minut 
  • po tym czasie ciasto wyłożyć na naoliwiony blat i delikatnie, powoli rozciągnąć tworząc prostokąt. Ser pleśniowy pokroić w 1-1,5 cm kostkę i rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta. Zwinąć ciasto w rulon jak roladę i nie dbając o jej kształt ułożyć w misce ponownie do wyrośnięcia. Po 30 minutach ciasto odgazować, podzielić, uformować i ułożyć w koszyczku do wyrastania na 45 minut
  • piec na rozgrzanym kamieniu z parą 10 minut w 240`C, następnie 30 minut w 220`C. Studzić na kratce
PRZECZYTAJ  Klops z piersi indyka - dieta lekkostrawna

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *