Kurczak pieczony z dynią, pasternakiem i pieczarkami

Kurczak z piekarnika, jak zawsze smaczny i robi się sam. Tym razem upieczony z dynią, pieczarkami i pasternakiem — za jednym zamachem kompletny obiad gotowy. Bardzo aromatyczny dzięki dodatkowi ziół.

To druga propozycja na wykorzystanie pasternaku. Pieczony jest jeszcze smaczniejszy. Nie potrzebuje żadnych przypraw. Wystarczy sól i oliwa, a pieczenie wydobywa z niego smakowitą słodycz. Polecam!

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kurczak (najlepszy bio) 1,5-1,80 kg
  • pół dyni Hokkaido
  • 2 spore korzenie pasternaku
  • 400 g małych pieczarek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki szałwii
  • główka czosnku, lub kilka ząbków
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • oliwa i masło

Wykonanie:

  • Umytego, wysuszonego kurczaka przekrawam na pół. Smaruję oliwa, nacieram solą i czerwoną słodką papryką i pieprzem. Na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika układam kurczaka skórą do dołu, dodaję gałązki ziół i piekę około 30 minut. W międzyczasie podlewam gorącą wodą. Po pół godziny, gdy jest miękki, odwracam na drugą stronę. Polewam wytworzonym sosikiem. 
  • Okładam mięso wiórkami masła i dokładam pokrojone w dużą kostkę wszystkie warzywa. Czosnek jeśli dajemy całą główkę, przekrawamy w poprzek i przekrojoną częścią układamy do blachy. Jeśli nie przepadamy za czosnkiem, zgniećmy lekko nożem chociaż 2 ząbki i dodajmy dla smaku. Warzywa skrapiamy oliwą  i solimy.
  • Pieczemy, aż skórka będzie chrupiąca i złocista, a warzywa miękkie. Czas jest uzależniony od wielkości kurczaka i ilości warzyw. U mnie pieczenie trwało 1,5 godziny. Całe danie gotowe. Pasternak i ziemniaki. Pracy niewiele. Pyszne danie praktycznie robi się samo. Pasternak w tym wydaniu smakuje rewelacyjnie.

    Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *