Krupnik z jarmużem, który proponuję dzisiaj  to sycąca i mocno rozgrzewająca zupa. Idealna na panującą mroźną pogodę. Właściwości rozgrzewające podnosi dodatek mojego ulubionego imbiru. Bulion ugotowałam na indyczych resztkach, do tego solidna porcja warzyw i dodatek drobnej kaszy jęczmiennej — kaszki wiejskiej i uczta gotowa. Bo zupa jest po prostu świetna!

Kartonik z kaszką wiejską znalazł się w czeluściach szafek kuchennych zupełnie przez przypadek. Zawsze robiłam krupnik z pęczaku, a tu proszę, drobna kaszka jest taka pyszna! Kasza jęczmienna to nie tylko doskonały smak, ale mnóstwo witamin i składników mineralnych mających prozdrowotne właściwości dla naszego organizmu. To  bogate źródło ß-glukanu i przeciwutleniaczy, które mają właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i opóźniające procesy starzenia.

Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • indycze kości
  • skrzydełka z kurczaka
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3-4 ziemniaki
  • szklanka jarmużu lub więcej
  • około 1,5 l wody
  • opalona cebula
  • mrożone listki lubczyku — opcjonalnie
  • 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • sól
  • pieprz z młynka
  • 2 cm kawałek imbiru
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany

Wykonanie:

  • kości bądź skrzydełka zalać zimna wodą i doprowadzić do wrzenia, zdjąć szumowiny. Dodać sól, listki laurowe i gotować około 45-60 minut
  • w międzyczasie przygotować warzywa. Cebulę przeciąć na pół i opalić na płycie ceramicznej. Pozostałe warzywa obrać i pokroić w kostkę. Z jarmużu usnąć grube nerwy ze środka i rozdrobnić
  • gdy mięso jest prawie miękkie dołożyć warzywa (oprócz jarmużu) i kaszę, gotować 15-20 minut. Dodać drobno pokrojony lub starty na tace imbir. Pod koniec dodać jarmuż
  • wyjąć kości i mięso z zupy. Można obrać, pokroić i dodać do zupy. Wyregulować gęstość zupy i ewentualnie dolać wrzącej wody. Dosmaczyć wg potrzeby solą i pieprzem
  • przed podaniem zabielić zahartowaną kwaśną śmietaną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *