Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione aromatycznym farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybków cieszą się ogromną popularnością nie tylko w świątecznym czasie. Choć ich przygotowanie jest nieco pracochłonne, myślę, że warto je przygotować. Ostatni słoik kiszonej kapusty został u mnie w bardzo smakowity sposób spożytkowany.
Do krokiecików polecam oczywiście czerwony barszcz. Najprostszy przepis na czysty barszcz wegetariański znajdziesz również na blogu.
Składniki na naleśniki (8 sztuk):
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 150 ml mleka
- 150 ml wody mineralnej lekko gazowanej
- 2 jajka M
- szczypta soli
- masło klarowane/olej
Składniki na farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 listek laurowy
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 2 garstki suszonych grzybków
- kminek
- majeranek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła ghee
Panierka:
- 1 jajko
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- przygotuj naleśniki
- grzyby namocz w gorącej wodzie
- kapustę drobno poszatkuj, umieść w rondlu, dodaj suszone grzyby, przyprawy, podlej niewielką ilością wody z moczenia grzybków i gotuj do miękkości około 20-30 minut, do odparowania płynu. Przestudź
- nakładaj po 2 łyżki farszu na naleśnika, boki załóż do środka i zroluj dość ciasno. Podobnie postępuj z następnymi naleśnikami
- każdego zrolowanego naleśnika obtocz w rozbełtanym jajku, następnie obtocz w bułce tartej. Układaj na rozgrzanym tłuszczu i smaż krokiety z czterech stron
- podawaj z filiżanką gorącego barszczyku
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂