Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami

Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione aromatycznym farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybków cieszą się ogromną popularnością nie tylko w świątecznym czasie. Choć ich przygotowanie jest nieco pracochłonne, myślę, że warto je przygotować. Ostatni słoik kiszonej kapusty został u mnie w bardzo smakowity sposób spożytkowany.

Do krokiecików polecam oczywiście czerwony barszcz. Najprostszy przepis na czysty barszcz wegetariański znajdziesz również na blogu.

Składniki na naleśniki (8 sztuk):

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody mineralnej lekko gazowanej
  • 2 jajka M
  • szczypta soli
  • masło klarowane/olej

Składniki na farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 2 garstki suszonych grzybków
  • kminek
  • majeranek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła ghee

Panierka:

  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  • przygotuj naleśniki
  • grzyby namocz w gorącej wodzie
  • kapustę drobno poszatkuj, umieść w rondlu, dodaj suszone grzyby, przyprawy, podlej niewielką ilością wody z moczenia grzybków i gotuj do miękkości około 20-30 minut, do odparowania płynu. Przestudź
  • nakładaj po 2 łyżki farszu na naleśnika, boki załóż do środka i zroluj dość ciasno. Podobnie postępuj z następnymi naleśnikami
  • każdego zrolowanego naleśnika obtocz w rozbełtanym jajku, następnie obtocz w bułce tartej. Układaj na rozgrzanym tłuszczu i smaż krokiety z czterech stron
  • podawaj z filiżanką gorącego barszczyku

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *