Kotleciki ryżowe z dodatkiem cukinii to bardzo smaczny sposób na upłynnienie ogrodowych plonów. Moja cukinia niestrudzenie obdarowuje nas swoimi owocami i bardzo dobrze, bo jest niezwykle zdrowa i super łatwa do zagospodarowania w kuchni.

Przygotowując cukinię faszerowaną, specjalnie ugotowałam więcej ryżu, bo wymyśliłam na kolację właśnie kotleciki ryżowo — cukiniowe.

Bardzo nam smakowały, dlatego polecam i zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka startej cukinii
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła ghee/oleju
  • zioła wg uznania (u mnie oregano, natka pietruszki)

Wykonanie:

  • ryż ugotować wg wskazań na opakowaniu, ale zamiast w zwykłej wodzie w bulionie warzywnym. Bulion przygotowuję na bazie domowej vegety
  • cukinię przekroić, łyżką wybrać gąbczasty miąższ z pestkami, odrzucić, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić, wymieszać i odstawić, by cukinia puściła jak najwięcej wody. Odsączyć cukinię na sitku
  • obraną, pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na 1 łyżce oleju
  • masę cukiniową wymieszać z ugotowanym, przestudzonym ryżem, podsmażoną cebulką, jajkiem, przyprawami, startym parmezanem i posiekanymi ziołami. Bułkę tartą dodawać stopniowo wg potrzeby, tak by masa uzyskała optymalną konsystencję. Formować zwilżonymi dłońmi kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony do zrumienienia 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *