Kotleciki ryżowe z dodatkiem cukinii to bardzo smaczny sposób na upłynnienie ogrodowych plonów. Moja cukinia niestrudzenie obdarowuje nas swoimi owocami i bardzo dobrze, bo jest niezwykle zdrowa i super łatwa do zagospodarowania w kuchni.
Przygotowując cukinię faszerowaną, specjalnie ugotowałam więcej ryżu, bo wymyśliłam na kolację właśnie kotleciki ryżowo — cukiniowe.
Bardzo nam smakowały, dlatego polecam i zapraszam do przepisu!
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 szklanka startej cukinii
- 1 jajko
- 2-3 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 1 łyżka masła ghee/oleju
- zioła wg uznania (u mnie oregano, natka pietruszki)
Wykonanie:
- ryż ugotować wg wskazań na opakowaniu, ale zamiast w zwykłej wodzie w bulionie warzywnym. Bulion przygotowuję na bazie domowej vegety
- cukinię przekroić, łyżką wybrać gąbczasty miąższ z pestkami, odrzucić, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić, wymieszać i odstawić, by cukinia puściła jak najwięcej wody. Odsączyć cukinię na sitku
- obraną, pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na 1 łyżce oleju
- masę cukiniową wymieszać z ugotowanym, przestudzonym ryżem, podsmażoną cebulką, jajkiem, przyprawami, startym parmezanem i posiekanymi ziołami. Bułkę tartą dodawać stopniowo wg potrzeby, tak by masa uzyskała optymalną konsystencję. Formować zwilżonymi dłońmi kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony do zrumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂