Pyszne mięciutkie kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii. Pyszne na gorąco jako dodatek do drugiego dania, jak i na zimno do kanapek. Super alternatywą dla placków z cukinii.
Z myślą o kotlecikach ugotowałam już rano podwójną porcję kaszy jaglanej, część zjedliśmy z owocami na śniadanie, resztę wykorzystałam do kotletów. Polecam!
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 średnie cukinie
- 2 małe marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła ghee
- zielona pietruszka
- kawałek parmezanu
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
- ugotuj kaszę jaglaną. Przestudź
- cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle
- cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej, posól. Poczekaj, aż puści sok i odciśnij nadmiar soku na sitku. Marchew obierz i zetrzyj również na grubych oczkach tarki jarzynowej, następnie zetrzyj kawałek parmezanu
- połącz kaszę jaglaną z odciśniętą cukinią, marchewką, parmezanem, przyprawami i jajkiem. Dodawaj stopniowo do masy bułkę tartą, tak by odpowiednio ją zagęścić
- formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂