Kopytka — kluski ziemniaczane lubiane przez wszystkich. Do przygotowania ciasta ziemniaczanego należy używać ziemniaków mącznych, rozsypujących się w czasie gotowania, zaś samo ciasto należy wyrabiać szybko, bo długo wyrabiane rzednie, a ugotowane kluski będą niesmaczne.
Kluski należy ciąć i gotować natychmiast po wyrobieniu. Doskonale smakują odsmażane na smalcu lub maśle następnego dnia. Są świetnym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami lub mogą stanowić samodzielne danie podane np. z surówką i sosem.
Składniki dla osób:
- 1 kg ziemniaków
- 30 dkg mąki pszennej
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju do ciasta
- 1 łyżka oleju do gotowania
Wykonanie:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę. Gdy wystygną na tyle, by dało się je formować, dodać mąkę, jajko i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Pamiętać należy, że tajemnicą udanych kopytek jest formowanie ich z jeszcze ciepłych ziemniaków. Mąka wchłonie wówczas mniej wody i idealnie połączy się z ziemniakami, a kopytka będą delikatne i bardzo smaczne.
- Matę silikonową (stolnicę) posypać mąką i formować wałeczki grubości 3 cm, lekko spłaszczając, kroić ukośnie formując charakterystyczne romby.
- Kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia. Do wody, w której gotujemy kluski dodać 1 łyżkę oleju. Nie będą się sklejać
Uwaga:
Nie ulepszajcie kopytek przez dodanie dodatkowych jajek. Staną się wtedy twarde.
Uważajmy także, żeby ich nie rozgotować.
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂