Kopytka — kluski ziemniaczane lubiane przez wszystkich. Do przygotowania ciasta ziemniaczanego należy używać ziemniaków mącznych, rozsypujących się w czasie gotowania, zaś samo ciasto należy wyrabiać szybko, bo długo wyrabiane rzednie, a ugotowane kluski będą niesmaczne.

Kluski należy ciąć i gotować natychmiast po wyrobieniu. Doskonale smakują odsmażane na smalcu lub maśle następnego dnia. Są świetnym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami lub mogą stanowić samodzielne danie podane np. z surówką i sosem.

Składniki dla osób: 

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju do ciasta
  • 1 łyżka oleju do gotowania

Wykonanie:

  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę. Gdy wystygną na tyle, by dało się je formować, dodać mąkę, jajko i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Pamiętać należy, że tajemnicą udanych kopytek jest formowanie ich z jeszcze ciepłych ziemniaków. Mąka wchłonie wówczas mniej wody i idealnie połączy się z ziemniakami, a kopytka będą delikatne i bardzo smaczne.
  • Matę silikonową (stolnicę) posypać mąką i formować wałeczki grubości 3 cm, lekko spłaszczając, kroić ukośnie formując charakterystyczne romby.
  • Kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia. Do wody, w której gotujemy kluski dodać 1 łyżkę oleju. Nie będą się sklejać

Uwaga: 
Nie ulepszajcie kopytek przez dodanie dodatkowych jajek. Staną się wtedy twarde.

Uważajmy także, żeby ich nie rozgotować.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *