Morele kuszą pachnącą skórką i zachwycają walorami smakowymi, zatem nie może zabraknąć w Waszych spiżarniach przetworów z moreli, najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców lata. Morele są jeszcze cenniejsze od brzoskwiń.
Wartości odżywcze i zdrowotne moreli
- 100 g moreli ma tyle samo żelaza co brzoskwinie (5 mg), mniej wapnia (15 mg), za to dużo fosforu (40 mg) i wprost niewiarygodnie dużo potasu (300 mg).
- Morele są czterokrotnie bogatszym źródłem beta-karotenu. Zawierają go aż 300 j.m. Wystarczy zjeść 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość tego doskonałego przeciwutleniacza, walczącego z procesem starzenia się skóry.
- Mają też 3 razy więcej witaminy B2 (160 mg). Taki układ pierwiastków mineralnych i witamin sprawia, że uczestniczą one w procesach krwiotwórczych, a zwłaszcza w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, wzmacniają kości, regenerują organizm wycieńczony chorobami, czy wysiłkiem. To im zawdzięcza długowieczność tybetański naród Hunzów, który latem je świeże morele, zimą suszone w mleku, a do smażenia używają jedynie oleju z pestek moreli.
- Warto jednak wiedzieć, że 100 g tych owoców dostarcza około 50 kcal, czyli więcej niż ta sama ilość brzoskwiń.
- Dzięki działaniu zasadotwórczemu morele wspomagają leczenie nadkwasoty, zapobiegają dolegliwościom wątrobowym i problemom z woreczkiem żółciowym.
- Z kolei likopen-antyoksydant zawarty w morelach pomaga chronić nasze oczy i serce. Dlatego, że mają sporo cukru, właśnie z tego powodu, szczególnie suszonych nie zaleca się cukrzykom. Za to suszone właśnie na stałe powinny zagościć w diecie dbających o zdrowie i odchudzających. Smaczne, sycące — potrafią doskonale zaspokoić głód, a przy tym poprawić przemianę materii.
- Podobnie jak truskawki i gruszki zawierają jod, także niech będą przysmakiem wszystkich z kłopotami tarczycowymi.
- Nigdy nie obierajcie moreli ze skórki, bo pozbędziecie się wartościowego błonnika, który świetnie reguluje przemianę materii, no i większości morelowych „skarbów”.
- Świeże morele warto również wykorzystać jako naturalny kosmetyk. Przygotowanie maseczki nie sprawi problemu. Wystarczy wymieszać rozgniecioną morelę z 1 łyżka jogurtu i odrobiną miodu, następnie położyć na twarz. Doskonale poprawi kondycję skóry wysuszonej na słońcu i wietrze.
Uff.. Zebrało się tego trochę. Mam nadzieję, że te wszystkie „za” przekonały Was ostatecznie, nawet jeśli nie jesteście posiadaczami drzewka morelowego, do zakupienia tych wspaniałych owoców i zrobienia morelowych przetworów. Staną się na pewno ulubionymi, bo smak mają iście królewski.
Kompot przygotowujemy w bardzo prosty sposób.
Potrzebujemy:
- morele
- syrop (na 1 litr wody, 3 łyżki cukru, może być brązowy)
- słoiki
Wykonanie:
- Do wyparzonych słoików, układać bez uciskania przepołowione i pozbawione pestek morele.
- Zalać przestudzonym syropem. Słoiki zakręcić i wstawić do gara wypełnionego wodą, do 3/4 wysokości słoików. Dno wyłożyć papierowym ręcznikiem.
- Od momentu zagotowania wody, gotować, na minimalnym, pyrkającym płomieniu 15-20 minut. Nie przekraczać czasu gotowania, bo owoce za miękkie, raz są nieapetyczne, dwa stracą większość witamin.
- Wyjąć do wystudzenia. Życzę udanych przetworów!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂