Musztardowy dorsz upieczony w papilotach to świetny sposób na przygotowanie dietetycznego dania. Idealny nie tylko na postny obiad.
Dzięki pergaminowym paczuszkom ryba zachowuje cały aromat, a tak upieczona jest wyjątkowo soczysta i smaczna.
Rybę przygotowałam na potrzebę diety przyspieszającej metabolizm, do II fazy. Faza II trwa 2 dni i nie używamy wówczas żadnego tłuszczu i węglowodanów. Do dorsza podałam ugotowanego na parze brokuła i obiad gotowy! To było pyszne!
Składniki:
- 400 g filetu z dorsza
- sól
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- plasterki cytryny
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 brokuł
Wykonanie:
- dorsza poporcjować, opłukać, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć sola i pieprzem. Na górze ryby, na stronie bez skóry rozsmarować musztardę. Zapakować w przycięty na rozmiar ryby pergamin, boki związać sznurkiem
- piec w 180`C około 20 minut. W międzyczasie ugotować na parze brokuł, około 8 minut
- ostrożnie rozciąć pergamin (gorąca para!). Podawać z plasterkami cytryny i natka zielonej pietruszki z ugotowanym brokułem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂