Teraz gdy importowane truskawki zastąpiły rodzime — pachnące i aromatyczne możemy poszaleć. Nie dość, że pyszne to bardzo zdrowe. Więcej przeczytasz tutaj: klik. Niestety nie można się najeść nimi na zapas. Jest jednak sposób, by przemycić ich jak najwięcej w stosunkowo niewielkiej objętościowo ilości. To koktajl — tak popularny i lubiany chyba przez wszystkich. Wiem, że to bardzo prosty przepis. Wystarczy jednak wzbogacić go smakowo dodatkiem kardamonu i ulubionych ziół, by odkryć ten wspaniały napój, może nawet deser na nowo. Gdy dodasz miętę stanie się wspaniałym orzeźwiającym napojem na letnie upały. Po wypiciu koktajlu orzeźwiający i chłodzący posmak mięty będzie Ci jeszcze długo chłodził. Po prostu spróbuj!
Składniki:
- 500 ml kefiru
- 250-300 g truskawek
- 1 banan
- 1-2 łyżki miodu (użyłam syropu jabłkowego)
- 2 kapsle kardamonu
- kilka gałązek mięty
Wykonanie:
- umyć i odszypułkować truskawki
- utłuc w moździerzu kardamon. Odrzucić łupinki i zmiażdżyć małe czarne ziarenka kardamonu
- umyć i oskubać z listków łodyżki mięty
- wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładki mus
- podawać zaraz po przygotowaniu
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂